Biden: Decizia Rusiei de a se retrage din acordul pentru cereale e „scandaloasă”. Zelenski cere un răspuns internațional

Data publicării:
Recoltă de cereale.
Recoltă de cereale. Foto: Profimedia Images

Preşedintele american Joe Biden a calificat sâmbătă drept scandaloasă decizia Rusiei de a suspenda acordul privind exporturile de cereale din porturile ucrainene.

„Este pur şi simplu scandalos. Nu există niciun motiv să facă asta”, a spus el după ce a votat anticipat la alegerile la jumătate de mandat în oraşul său natal Wilmington din statul Delaware, relatează AFP, citată de Agerpres.

Moscova a anunţat sâmbătă că îşi suspendă participarea la acest acord după un atac cu drone sâmbătă dimineaţa care a vizat flota rusă din Marea Neagră staţionată în golful Sevastopol din peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe a declarat că Rusia foloseşte alimentele ca armă.

„Rusia încearcă din nou să folosească războiul pe care l-a început ca pretext pentru a utiliza alimentele ca armă, ceea ce afectează direct ţările nevoiaşe şi preţurile alimentelor din întreaga lume şi exacerbează crizele umanitare deja grave şi insecuritatea alimentară”, a spus Adrienne Watson într-un comunicat.

UE: „Părţile trebuie să se abţină de la orice acţiune unilaterală”

Uniunea Europeană sprijină eforturile conduse de ONU de a menţine în viaţă acordul privind exportul de cereale cu Ucraina, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt, după ce Moscova a anunţat retragerea din acord, potrivit Reuters.

„Subliniem că toate părţile trebuie să se abţină de la orice acţiune unilaterală care ar pune în pericol Iniţiativa pentru cereale la Marea Neagră, care este un efort umanitar critic care are în mod clar un impact pozitiv asupra accesului la hrană pentru milioane de oameni din întreaga lume”, a spus purtătoarea de cuvânt a Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), Nabila Massrali.

Zelenski cere un răspuns internațional

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că suspendarea de către Rusia a acordului privind exportul de cereale în Marea Neagră necesită un răspuns internaţional puternic din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a Grupului celor 20 de economii majore, potrivit Reuters.

Într-un mesaj video, preşedintele Zelenski a acuzat Rusia că încearcă să creeze o foamete artificială în Africa, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...