Biden începe, miercuri, maratonul de vizite din Europa. Participă la Summit-ul NATO, la G7, se întâlnește cu Regina și cu Putin

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden zâmbitor, la coborârea din elicopter
Președintele Statelor Unite, Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, va începe, miercuri, primul său tur de vizite în străinătate, de când și-a preluat mandatul la Casa Albă. Președintele american va avea o săptămână plină – cu vizite în Marea Britanie, discuții cu Boris Johnson și cu Regina, primele sale summit-uri NATO și G7 în calitate de președinte și, în final, o întâlnire cu Vladimir Putin, la Geneva.

Vizitele lui Biden în Europa sunt istorice din mai multe puncte de vedere - președintele american are sarcina de a repara relațiile cu Europa, stricate de predecesorul său și de a da un semnal de coeziune pentru NATO.

În același timp, prima sa întâlnire cu Vladimir Putin vine în contextul unor relații din ce în ce mai tensionate cu Rusia, după evenimentele recente - deturnarea avionului în Belarus, comportamentul agresiv al Rusiei la granițele Ucrainei, precum și otrăvirea și încarcerarea disidentului Alexei Navalnîi sau recenta discuție privind sancțiunile impuse Rusiei după anexarea de către aceasta a peninsulei ucrainene Crimeea. 

Prima oprire a președintelui american - Marea Britanie și summit-ul G7

Biden și soția sa, Jill, vor pleca, miercuri dimineață de la Washington spre baza RAF de la Mildenhall, unde vor fi întâmpinați de piloții americani staționați în Regatul Unit. De acolo, președintele american se va îndrepta spre Cornwall, în sud-vestul Angliei, în așteptarea summit-ului G7, însă înainte va avea o discuție cu prim-ministrul Boris Johnson pentru reafirmarea „relației speciale” dintre cele două țări. Întâlnirea cu Johnson urmează să aibă loc în data de 10 iunie.

De vineri, 11 iunie, Biden va participa, pentru prima oară în calitate de președinte al Statelor Unite, la summit-ul G7, forumul celor mai mari economii ale lumii.

Acolo va purta discuții cu premierul britanic, președintele francez, Emmanuel Macron, premierul italian, Mario Draghi, premierul canadian, Justin Trudeau, premierul japonez, Yoshihide Suga, cancelarul german, Angela Merkel și cu președinții Comisiei și Consiliului European, Ursula von der Leyen și Charles Michel.

La G7 urmează să se finalizeze acordul agreat săptămâna trecută pentru stabilirea unui impozit global minim pe profit pentru marile corporații. Acordul a fost deja stabilit între miniștrii de finanțe ai statelor, la întâlnirea din 5 iunie.

În 13 iunie, după terminarea discuțiilor cu ceilalți lideri G7, președintele Biden și prima doamnă a SUA vor merge la castelul Windsor pentru prima sa întâlnire cu Regina Elisabeta a II-a.

Pentru suverana britanică, vizita marchează întâlnirea sa cu al 13-lea președinte american de la venirea sa pe tronul Marii Britanii și Irlandei de Nord în urmă cu 69 de ani. Primul președinte american care s-a întâlnit cu Elisabeta a II-a a fost Harry Truman, în 1951, pe vremea când aceasta era încă prințesă moștenitoare.

De-a lungul domniei sale, singurul președinte SUA pe care nu l-a întâlnit a fost Lyndon Johnson.

Summit-ul NATO și întâlnirea cu Vladimir Putin

La plecarea din Regatul Unit, Joe Biden călători la Bruxelles pentru summit-ul NATO, unde va avea o discuție privată cu președintele Turciei, Recep Erdogan.

Summit-ul NATO, dar și întâlnirea cu Erdogan, au loc pe fondul unei erodări de ani de zile a relațiilor turco-americane. Erdogan a avertizat, înainte de summit că SUA „riscă să piardă un prieten prețios prin încolțirea Turciei”.

Ankara a reacţionat puternic după recunoaşterea de către Washington, în aprilie, a genocidului armenilor de către Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial. Turcia respinge, însă, termenul de genocid susținând ideea unui război civil în Anatolia, împreună cu o foamete, în care au murit 300.000 până la 500.000 de armeni şi tot atâţia turci. 

La summitul NATO din Bruxelles, Biden a promis să reafirme „angajamentul de neclintit al Statelor Unite faţă de articolul 5 (conform căruia un atac asupra unui stat al Alianţei va fi considerat un atac asupra tuturor membrilor - n.r.) şi pentru a ne asigura că alianţa noastră este puternică în faţa oricărei provocări, inclusiv în faţa ameninţărilor precum atacurile cibernetice asupra infrastructurii noastre critice”.

Rusia s-a arătat neîncrezătoare într-o „reușită” pe plan diplomatic la summitul Putin-Biden. :„Nu ne facem iluzii şi nu încercăm să dăm impresia că va exista o reuşită, decizii istorice care să ducă la schimbări fundamentale”, a afirmat Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri