Video Joe Biden la un an de la insurecția de la Capitoliul SUA: „Egoul lui Trump a contat mai mult decât democrația americană”

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden vorbește la un an de la insurecție chiar din clădirea Capitoliului SUA.
Joe Biden vorbește la un an de la insurecție chiar din clădirea Capitoliului SUA. Sursă foto: Profimedia Images

La un an de la asaltul asupra Capitoliului din SUA, președintele american Joe Biden și vicepreședintele american Kamala Harris le-au vorbit americanilor, transmitandu-le că fostul președinte american Donald Trump poartă responsabilitatea pentru asaltul asupra Congresului SUA de pe 6 ianuarie 2021. În timp ce președintele Biden a menționat în mod repetat acțiunile fostului președinte Donald Trump, din 6 ianuarie 2021 și zilele care au precedat insurecția de la Capitoliul SUA, liderul de la Casa Albă nu l-a numit niciodată pe numele său. Biden a făcut referire la „fostul președinte”, dar nu a spus niciodată „Donald Trump”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Înainte de declarațiile oficiale, liderul de la Casa Albă a fost surprins de jurnaliști plimbându-se alături de liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, și președintele Camerei reprezentanților, Nancy Pelosi.

„Mă rog să nu mai avem niciodată o zi ca acum un an. Pentru asta mă rog”, le-a spus Joe Biden reporterilor.

Kamala Harris și Joe Biden au intrat împreună în sala pregătită pentru discurs. Nu este obișnuit ca un președinte în exercițiu să țină un discurs în Capitoliu, în afară de discursurile și remarcile privind starea Uniunii, dar Casa Albă a considerat că este vital ca președintele Biden să-și reafirme respectul pentru Congresul SUA în lumina încălcării principiilor democratice reprezentată de atacul de acum un an, notează BBC News.

Kamala Harris

Prima care a vorbit a fost vicepreședinta Statelor Unite. Aceasta și-a început discursul, spunând că 11 septembrie 2001 și 6 ianuarie 2021 sunt date „care ocupă nu doar un loc în calendarele noastre, ci și un loc în memoria noastră colectivă.”

„Ceea ce au vizat extremiștii care au cutreierat aceste săli în urmă cu un an nu a fost doar viețile liderilor aleși. Ceea ce au atacat au fost instituțiile, idealurile, valorile pentru care generații de americani au vărsat sânge pentru a le apăra”, a spus Kamala Harris.

Aceasta le-a cerut americanilor să aibă grijă de instituțiile lor. „În joc dreptul de a ne decide viitorul prin Constituție”, a declarat Kamala Harris, transmite CNN.  

Biden speaks on one-year anniversary of the January 6th insurrection
Joe Biden și Kamala Harris. Sursă foto: Profimedia Images

Joe Biden

Președintele Biden a început remarcile cu privire la marcarea unui an de la insurecția din Capitoliu din 6 ianuarie 2021, spunând că „democrația americană a fost atacată, pur și simplu atacată” în acea zi. Acesta a lăudat forțele de ordine pentru salvarea „statului de drept”.

„Democrația noastră a rezistat. Noi, oamenii, am îndurat. Noi, oamenii, am biruit", a spus Biden. 

„Pentru prima dată în istoria noastră, un președinte nu doar pierduse alegerile, ci a încercat să împiedice transferul pașnic al puterii în timp ce o mulțime violentă a pătruns în Capitoliu. Dar ei au eșuat. Au eșuat. Și în această zi de amintire, noi trebuie să ne asigurăm că un astfel de atac nu se va mai întâmpla niciodată, niciodată”, a declarat Joe Biden.

Președintele Biden a spus că americanii trebuie să înfrunte adevărul despre revolta de la Capitoliu, din 6 ianuarie 2021, pentru a trece mai departe de acest atac.

Biden a făcut aluzie la o remarcă a reprezentantului republican Andrew Clyde, care a spus că manifestanții au făcut o „vizită turistică normală”.

„Acesta nu a fost un grup de turiști. Aceasta a fost o insurecție armată. Protestatarii nu căutau să susțină voința oamenilor. Căutau să nege voința oamenilor", a spus Biden. El a spus că toți americanii au văzut evenimentele din acea zi, inclusiv mulțimea care a spart geamuri, a atacat ofițerii de securitate și a distrus părți ale sălilor Capitoliului.

„Nu este vorba de a fi blocat în trecut. Este vorba de a te asigura că trecutul nu este îngropat. Aceasta este singura cale de urmat. Asta fac națiunile mari. Ele nu îngroapă adevărul. Se confruntă cu asta”, a completat Biden.

Biden a comentat, de asemenea, pericolele cu care s-au confruntat ofițerii de poliție care apără Capitoliul, dintre care unii au fost atacați cu arme improvizate.

„Ceea ce am văzut a fost un fost președinte care a adunat mulțimea pentru a ataca, stând într-o sufragerie privată a Biroului Oval de la Casa Albă, urmărind totul la televizor”. „Ce s-a întamplat anul trecut a fost o insurecție armată. Manifestanții ei nu căutau să susțină alegerile libere și corecte, ci căutau să le răstoarne”.

„Trebuie să decidem ce fel de națiune vom fi”

Președintele Biden a spus că poporul și parlamentarii americani trebuie să decidă ce fel de națiune vor fi.

„În acest moment, trebuie să decidem ce fel de națiune vom fi. Vom fi o națiune care acceptă violența politică ca normă? O să fim o națiune în care vom permite oficialilor electorali partizani să răstoarne voința exprimată a poporului? Vom fi o națiune care nu trăiește în lumina adevărului, ci în umbra minciunii? Nu ne putem permite să fim acest tip de națiune. Calea de urmat este să recunoaștem adevărul și să trimă după acest principiu”, a spus Biden.

Criticându-i pe republicani pentru că îl susțin pe fostul președinte Trump în ceea ce privește unele afirmații fără temei despre frauda electorală, el a spus: „Unii bărbați și femei curajoși din Partidul Republican se opun, încercând să susțină principiile acelui partid. Prea mulți alții însă transformă acel partid în altceva. Se pare că nu mai doresc să fie partidul lui Lincoln, Eisenhower, Reagan sau Bush. Oricare ar fi dezacordurile mele cu republicanii pentru a sprijini statul de drept, voi căuta întotdeauna să lucrez împreună cu ei pentru a găsi soluții comune acolo unde este posibil. Dacă avem o credință comună în democrație, atunci orice este posibil. Orice."

Biden spune că protestatarii pro-Trump din urmă cu un an sunt o amenințare pentru democrația SUA

Președintele Biden i-a descris pe bărbații și femeile care au luat cu asalt Capitoliul SUA în urmă cu un an ca fiind o amenințare periculoasă la adresa democrației americane.

„Cei care au luat cu asalt acest Capitoliu, și cei care au instigat și incitat, dar și cei care i-au chemat să facă acest lucru, au lovit America și democrația americană”, a spus Biden. Acesta a adăugat că acei oameni „nu au venit la Capitoliu din patriotism sau principii”.

„Oamenii aceia au venit aici, în aceste săli, plini de furie. Nu au fost niciun moment în serviciul Americii, ci mai degrabă în serviciul unui singur om", a spus Biden, făcând aluzie la fostul președinte Donald Trump. „Cei care au incitat grupurile de oameni care au năvălit în Congresul SUA, adevărații creatori ai haosului, care au fost disperați să nege certificarea alegerilor, au sfidat voința alegătorilor americani”.

Biden a mai spus că americanii nu pot să-și iubească țara doar atunci când este convenabil. „Nu poți să-ți iubești țara doar când câștigi. Nu poți respecta legea doar atunci când este convenabil. Nu poți fi patriot doar atunci când îmbrățișezi și îngădui minciunile", a spus președintele american. 

„Egoul lui Trump contează mai mult decât democrația americană”

„Iată adevărul: un fost președinte al Statelor Unite ale Americii a creat și răspândit o rețea de minciuni despre alegerile din 2020. A făcut acest lucru pentru că prețuiește puterea asupra principiului. Pentru că își vede interesul ca fiind mai important decât interesul țării sale și interesul Americii. Și pentru că ego-ul lui contează mai mult pentru el decât democrația noastră sau Constituția noastră. Nu poate accepta că a pierdut, deși asta a spus propriul său procuror general, propriul său vicepreședinte și prorpiul său partid. Oficialii din fiecare stat au spus cu toții că a pierdut”, a declarat Biden, cu referire la Donald Trump. 

„Așa au făcut 81 de milioane dintre voi când ați votat pentru o nouă cale de urmat. El a făcut ceea ce niciun președinte din istoria Americii, istoria acestei țări, nu a făcut vreodată: a refuzat să accepte rezultatele alegerilor și voința poporului american”, a spus Biden.

Care este pariul Rusiei și al Chinei

Președintele Biden a avertizat că țări precum China și Rusia pariază că zilele democrației Americii „sunt numărate”. „De fapt, liderii acestor țări cred că democrația este prea lentă, prea blocată de diviziune pentru a reuși în lumea complicată de astăzi, care se schimbă rapid. Și, de aceea, ei pariază că America va deveni o țară care va semăna din ce în ce mai mult cu regimurile lor și mai puțin cu ceea ce cunoaștem ca democrație americană", a spus Biden. 

„China și Rusia pun pariu că America este va fi condusă în viitor de un autocrat, dictator, om puternic”, a adăugat președintele SUA. Dar aceste convingeri sunt împotriva valorilor pe care Părinții Fondatori le-au imaginat pentru America, a spus Biden.

„Noi nu putem fi așa. Nu asta suntem. Nu am fost niciodată așa. Și nu ar trebui să ajugem să fim voredată precum China sau Rusia. Părinții noștri fondatori, oricât de imperfecți au fost ei, au creat un experiment care a schimbat lumea. Puterea trebuie transferată în mod pașnic, niciodată cu vârful unei sulițe sau a ajutorul unei arme”, a spus Biden. „Fostul președinte, care minte în legătură cu aceste alegeri, dar și mulțimea care a atacat acest Capitoliu sunt departe de valorile fundamentale americane”, le-a mai declarat Joe Biden americanilor.

Cele trei „mari minciuni” pe care Trump și susținătorii săi le-au promovat înainte și după 6 ianuarie 2021

Președintele Biden a subliniat ca există trei „mari minciuni” pe care fostul președinte Donald Trump și susținătorii le-au promovat înainte și după 6 ianuarie 2021.

Biden a spus că susținătorii fostului președinte au încercat să rescrie istoria, susținând prima „mare minciună”, că insurecția a avut loc, de fapt, în ziua alegerilor. Biden a spus că acesta este un mod „inversat” de a privi America.

„Alegerile din 2020 au fost cea mai mare demonstrație de democrație din istoria acestei țări. Mai mulți dintre voi au votat în acele alegeri decât au votat vreodată în toată istoria Americii. Peste 150 de milioane de americani au mers la urne și au votat în acea zi, în mijlocul pandemiei, unii fiind expuși unui mare risc pentru viața lor. Ar fi trebuit să fie aplaudați, nu atacați", a spus Biden.

„Fostul președinte și susținătorii săi au decis că singura modalitate prin care să câștige este să-ți suprime votul și să ne submineze alegerile. Abordarea este greșită și nedemocratică. Și, sincer, nu este americană. Nu așa procedăm noi”, a spus Biden.

A doua „mare minciună” spusă de fostul președinte și aliații săi este că nu se poate avea încredere în rezultatele alegerilor din 2020. Biden a criticat „auditurile partizane false” care au arătat în mod repetat că nu a existat nicio fraudare a alegătorilor. 

„Să vorbim clar despre ceea ce s-a întâmplat în 2020. Chiar înainte de ziua votului, fostul președinte a semănat preventiv îndoieli cu privire la rezultatele alegerilor. Și-a construit minciuna de-a lungul lunilor, dar nu s-a bazat pe niciun fapt. El a căutat doar o scuză, un pretext, pentru a acoperi adevărul”, a spus Biden.

„Nu este doar un fost președinte. Este un fost președinte învins, învins cu o marjă de peste 7 milioane de voturi. Alegerile  au fost libere și corecte. Pur și simplu nu există dovezi că rezultatele alegerilor au fost inexacte", a continuat Biden, despre Trump.

A treia „mare minciună” promovată de fostul președinte și susținătorii săi a fost că protestatarii care au atacat capitoliul sunt patrioți.

„La ce v-ați gândit când ați văzut imaginile cu mulțimea care jefuia Capitoliul, distrugea proprietăți publice, își facea nevoile pe holuri și vânâ membri ai Congresului? La faptul că sunt patrioți? Nu, în opinia mea. Pentru mine, adevărații patrioți au fost cei peste 150 de milioane de americani care și-au exprimat în mod pașnic votul la urne”, a spus actualul președinte al Statelor Unite.

„6 ianuarie 2021 nu marchează sfârșitul democrației, ci începutul unei renașteri a libertății SUA”

Președintele Biden și-a încheiat remarcile de marcare a unui an de la atacul Capitoliului într-o notă plină de speranță, spunând că 6 ianuarie „nu marchează sfârșitul democrației, ci începutul unei renașteri a libertății Statelor Unite”.

„Nu vă înșelați. Durerea și cicatricile din acea zi sunt profunde”, a spus președintele, adăugând: „Suntem într-o luptă pentru sufletul Americii. O bătălie care, prin harul și bunătatea lui Dumnezeu, va fi câștigată”.

„Știu cât de dificilă este democrația. Sunt conștient de amenințările cu care se confruntă America. Știu, de asemenea, că zilele noastre cele mai întunecate pot conduce ulterior la speranță izvorâtă din moarte și distrugere”, a continuat Biden.

„Acum, haideți să facem un pas, să scriem următorul capitol din istoria Americii, căci 6 ianuarie 2021 nu marchează sfârșitul democrației, ci începutul unei renașterii libertății și a fair-play-ului. Nu am căutat această luptă dar nici eu nu voi fugi de ea". 

„Voi apăra această națiune și nu voi permite nimănui să strângă cu mâna gâtul democrației. Ne vom asigura că voința poporului este auzită, ca votul va prevala, nu violența”, a continuat președintele.

„Cred că puterea președinției și scopul său este de a uni această națiune, nu de a o dezbina. Este vorba despre noi, nu despre mine. În inima Americii arde de aproape 250 de ani o flacără a libertăţii şi egalităţii. Nu putem permite să se stingă”, a concluzionat Biden.

Citește și: La un an de la asaltul asupra Capitoliului din SUA, americanii rămân divizați. 65 de milioane încă mai cred minciunile lui Trump

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri