Biden nu regretă decizia de retragere a trupelor din Afganistan: „Am cheltuit peste 1.000 de miliarde de dolari în 20 de ani”

Data actualizării: Data publicării:
joe biden
Președintele SUA, Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Președintele Joe Biden a declarat marți că „nu regretă” decizia de a retrage trupele americane din Afganistan la sfârșitul lunii august, cerând afganilor să găsească „voința de a se lupta pentru națiunea lor”. Biden a dat asigurări că va sprijini în continuare logistic și financiar armata afgană, afirmând că, până acum, în cei 20 de ani de război, au fost cheltuiți peste 1.000 de miliarde de dolari.

„Nu regret decizia mea”, a spus Biden, în cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă. Ultimele trupe americane ar urma să părăsească Afganistanul la 31 august, după 20 de ani de război purtat de Statele Unite în această ţară.

Cu ce cost se încheie războiul din Afganistan? BBC a făcut un bilanț al cheltuielilor militare suportate de Statele Unite pentru intervenția în Afganistan. Au fost perioade în care SUA a cheltuit 100 de miliarde de dolari pe an în Afganistan, aproape jumătate din PIB-ul României. Pe lângă costul în bani, războiul a avut și un cost în vieți omenești, care nu va putea fi uitat ușor.

De când preşedintele democrat a anunţat acest termen, în urmă cu aproximativ o lună, talibanii câştigă constant teren. Ei au preluat marţi controlul în două noi capitale de provincie afgane, Farah, în vest, şi Pul-e Khumri, în nord, de unde civilii au fugit în masă.

Afganii „trebuie să aibă voinţa de a lupta” şi „trebuie să lupte pentru ei înşişi, pentru naţiunea lor”, a subliniat preşedintele american.

„Am cheltuit peste 1.000 de miliarde de dolari în 20 de ani, am instruit şi echipat peste 300.000 de militari afgani”, a spus el. Joe Biden a dat asigurări că americanii îşi vor „ţine promisiunea” de a sprijini în continuare logistic şi financiar armata afgană, scrie Agerpres.

Oficial american: Avansarea talibanilor poate fi oprită

În aceeaşi ordine de idei, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a subliniat marţi că forţele armate afgane sunt „mult mai numeroase” în faţa talibanilor şi că au „potenţialul de a provoca mult mai multe victime”.

„Această idee că avansarea talibanilor nu poate fi oprită nu este realitatea de pe teren”, a apreciat purtătorul de cuvânt.

Talibanii au cucerit în noaptea de marţi spre miercuri oraşul Faizabad, capitala provinciei Badakhshan din extremitatea nord-estică a Afganistanului. Este a noua capitală de provincie unde insurgenții au preluat controlul în mai puţin de o săptămână.

De asemenea, talibanii au continuat asaltul în jurul Mazar-i-Sharif, cel mai mare oraş din nord. Dacă la rândul său, aceasta ar cădea în mâinile talibanilor, guvernul afgan nu ar mai avea controlul asupra întregii regiuni, care în mod tradiţional s-a opus cu înverşunare talibanilor.

Citiți și: Pentagon: Situaţia securităţii în Afganistan nu merge în direcţia corectă. SUA își trimit emisarul să negocieze cu talibanii

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri