Biden promite o anchetă pentru a stabili ce s-a întâmplat cu gazoductul Nord Stream. „Știm că ce spune Putin nu este adevărat”

Data publicării:
View taken from a Danish F-16 interceptor of the Nord Stream 2 gas leak just south of Dueodde, Denmark
Potrivit organizaţiilor de protecţiei a mediului, Nord Stream 1 şi 2 conţineau circa 350.000 de tone de gaz natural - metan înainte de scurgeri. Foto: Profimedia Images

Preşedintele american Joe Biden a promis vineri că va trimite dispozitive submarine la locul exploziilor produse la gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în Marea Baltică, „pentru a stabili cu exactitate ceea ce s-a întâmplat”. Atât el, cât și secretarul de stat Antony Blinken au respins acuzațiile lui Putin că puterile occidentale ar fi responsabile de avarierea conductelor submarine.

„A fost un act deliberat de sabotaj, iar acum Rusia duce o campanie de dezinformare”, a declarat Joe Biden vineri, la Casa Albă.

„Am început deja să-i ajut pe aliaţii noştri să consolideze protecţia acestor infrastructuri cruciale”, a adăugat el, precizând că deocamdată nu se știe cu exactitate ce s-a întâmplat cu conductele de gaz.

„În clipa asta nu știm exact ce s-a întâmplat. Dar nu ascultăm ce spune Putin, pentru că știm că ce spune el nu este adevărat”, a mai precizat Joe Biden.

La rândul său, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a respins acuzaţiile „absurde” şi „scandaloase” ale preşedintelui rus Vladimir Putin, care i-a acuzat pe anglo-saxoni de implicare în exploziile de la gazoductele Nord Stream 1 şi 2, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Nu am nimic de adăugat la aceste afirmaţii absurde ale preşedintelui Putin potrivit cărora noi sau partenerii noştri aliaţi am fi responsabili în vreun fel pentru aceasta”, a declarat el, într-o conferinţă de presă, denunţând din nou „campania scandaloasă de dezinformare” a Rusiei.

Vorbind alături de omologul său canadian Mélanie Joly, el nu a vrut să „devanseze ancheta în curs” cu privire la originea acestor explozii, dar a spus că este în „contact strâns” cu europenii pe acest subiect.

Putin dă vina pe Occident

Uniunea Europeană anchetează de asemenea cauzele scurgerilor de gaze din Nord Stream 1 (operată de Gazprom) şi 2, suspectând - aşa cum a anunţat deja - că deteriorarea celor două conducte, în largul coastelor Danemarcei şi Suediei, a fost urmarea unor sabotaje.

După detectarea primelor avarii săptămâna aceasta, oficialităţi de la Moscova au sugerat, la rândul lor, că în spatele acţiunii se află Occidentul, condus de SUA. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat că Washingtonul are de câştigat din întreruperea conductelor. 

Chiar și Vladimir Putin a acuzat vineri, în cadrul discursului de la la Kremlin, puterile „anglo-saxone” că sunt autoarele sabotajului de săptămâna aceasta asupra gazoductelor Nord Stream.

„Sancţiunile (împotriva Rusiei n.red) nu sunt suficiente pentru anglo-saxoni, au trecut la un sabotaj incredibil”, a susţinut liderul de la Kremlin. „Organizând exploziile asupra gazoductelor internaţionale (...), ei au început de fapt să distrugă infrastructura energetică europeană”, a acuzat el în continuare.

Potrivit preşedintelui rus, Statele Unite „fac presiuni” asupra ţărilor europene pentru a-şi întrerupe complet aprovizionarea cu gaz rusesc „pentru a ocupa piaţa europeană”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri