Biden: Războiul a devenit o „problemă globală”, un „moment întunecat în istoria noastră comună”

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden
Războiul a devenit acum o „problemă globală” care subliniază importanța apărării ordinii internaționale, a spus Biden. Foto: Profimedia Images

Lumea trece printr-un „moment întunecat în istoria noastră comună” din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, le-a transmis președintele american Joe Biden aliaților din Asia în deschiderea summitului Quad la care mai participă și liderii Japoniei, Australiei și Indiei, informează BBC.

Războiul a devenit acum o „problemă globală” care subliniază importanța apărării ordinii internaționale, a spus Biden. Premierul japonez Fumio Kishida i-a urmat exemplul și a spus că o invazie asemănătoare în Asia ar trebui să nu aibă loc.

Biden se întâlnește cu liderii Japoniei, Australiei și Indiei la Tokio în timpul primei sale vizite în Asia în calitate de președinte al Statelor Unite.

Cele patru țări cunoscute sub numele de „the Quad” (Tetrada) discută probleme economice și de securitate, inclusiv influența tot mai extinsă a Chinei în regiune și diferendele legate de războiul Rusiei.

Joe Biden: China se joacă cu focul în Taiwan

Comentariile lui Biden au venit la o zi după ce președintele american a avertizat China că se joacă cu focul în privința Taiwanului și a spus că va veni în apărarea insulei dacă Beijingul o va ataca, într-o aparentă contradicție a politicii de lungă durată a SUA pe această temă.

În discursul susținut marți de Biden la deschiderea summitului din Asia, președintele american a spus că întâlnirea este despre lupta „democrațiilor împotriva autocrațiilor” și că țările democratice trebuie să se asigure că fac destul pentru a face față provocărilor.

Biden: Războiul a devenit o „problemă globală”, un „moment întunecat în istoria noastră comună”
Cele patru țări cunoscute sub numele de „the Quad” (Tetrada) discută probleme economice și de securitate, inclusiv influența tot mai extinsă a Chinei în regiune și diferendele legate de războiul Rusiei. Foto: Profimedia Images

Războiul din Ucraina „va afecta toate colțurile lumii” în timp ce blocada rusească a exporturilor de grâu ale Kievului vor înrăutăți criza alimentară mondială.

Cu toate că liderii tetradei încearcă să prezinte un front comun, există totuși și diferende. India este singurul membru al parteneriatului celor patru state care a refuzat să critice Rusia în mod direct pentru războiul din Ucraina. În discursul său de deschidere, Narendra Modi nu a făcut nicio trimitere la agresiunea Rusiei.

Ce este „Quad” și de ce este China o problemă?

Cunoscut în mod oficial drept „Dialogul de Securitate Cvadrilateral”, Quad a început ca o adunare răsfirată de state formată după dezastrul provocat de tsunamiul din 2004 în Oceanul Indian care a facilitat trimiterea de ajutoare umanitare în zonele afectate. Grupul a intrat apoi în hibernare până când a fost resuscitat în 2017.

De atunci, grupul s-a întâlnit de patru ori în mai puțin de doi ani, iar analiștii spun că declinul legăturilor bilaterale cu China din ultimii ani a dus la renașterea formatului.

Implicarea tot mai mare a Beijingului în întărirea forțelor sale navale și pactul de securitate semnat recent cu Insulele Solomon au stârnit frica Australiei, în timp ce Japonia a devenit tot mai îngrijorată de „incursiunile” navelor chineze în apele sale teritoriale care au ajuns o rutină.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri