Galerie Foto Big Brother în Veneția, unde sute de camere vor urmări fiecare mișcare din oraș. Primar: Mă aștept la proteste, procese, orice

Data actualizării: Data publicării:
turisti in venetia
Fiecare mișcare a turiștilor care vor vizita Veneția va fi urmărită. FOTO: Profimedia Images

Fiecare mișcare a turiștilor care vor vizita Veneția va fi urmărită, sute de camere de supraveghere monitorizând câți oameni sunt în oraș sau în gondole, de unde vin, unde se duc și cu ce viteză se deplasează. Autoritățile spun că măsura este luată pentru a se evita supraaglomerarea turistică.

Sistemul de supraveghere, coordonat dintr-o cameră de control din sediul poliției din Veneția, include 468 de camere de supraveghere, senzori și un sistem de urmărire a telefoanelor mobile.

La fiecare 15 minute, autoritățile obțin o imagine a cât de aglomerat este orașul - împreună cu câte gondole circulă pe Canal Grande, dacă bărcile se deplasează cu viteză și dacă apele se ridică la niveluri periculoase.

Totodată, la aeroport se va putea urmări câți oameni care vin în Veneția, iar dacă numărul este prea mare se va împiedica intrarea nou-veniților, scrie cbc.ca.

Veneția intenționează să impună o taxă de acces pentru turiști. Măsura ar urma să intre în vigoare din vara anului 2022.

Astfel, cine va dori să viziteze orașul-lagună va plăti între 3 și 10 euro în funcție de sezon. Rezidenții și rudele acestora, copiii sub șase ani și persoanele cazate în hoteluri vor fi scutiți de la plata acestei taxe. La fel și cei care petrec cel puțin o noapte într-un hotel din Veneția, dat fiind că ei plătesc deja tariful de până la cinci euro pe zi perceput de oraș.

Potrivit proiectului primăriei din Veneția, turiștii ar urma să fie obligați să își programeze vizita, pentru a evita supraaglomerarea.

Primarul de la Veneția, Luigi Brugnaro, a declarat că scopul său este de a face turismul mai durabil într-un oraș vizitat de 25 de milioane de oameni pe an. El recunoaște însă că noile măsuri ar putea fi greu de acceptat.

"Mă aștept la proteste, procese, orice ... dar am datoria de a face acest oraș locuibil pentru cei de aici și, de asemenea, pentru cei care vor să îl viziteze", a declarat el reporterilor străini.

Turiștii nu sunt încântați de noile măsuri restrictive. Ei sunt nemulțumiți de noile taxe și se întreabă cine va decide cine poate intra în oraș și cine nu.

Potrivit lui Luigi Brugnaro, autoritățile nu au decis încă câți oameni sunt prea mulți și când vor intra în vigoare noile reguli, deși se așteaptă ca asta să se întâmple între vara viitoare și 2023.

Fiecare mișcare a turiștilor care vor vizita Veneția va fi urmărită. FOTO: Profimedia Images
Fiecare mișcare a turiștilor care vor vizita Veneția va fi urmărită. FOTO: Profimedia Images

Totodată, Luigi Brugnaro a afirmat că nu trebuie să fie îngrijorări legate de confidențialitate, pe motiv că datele obținute nu vor fi divulgate. Mesajul său a fost însă clar: controlând numărul de turiști care vin în Veneția, el dorește ca aceștia să aibă și un comportament decent: "Vor fi condiții pentru a obține rezervări prioritare și reduceri. Nu poți sări de pe un pod sau să te îmbeți. Cine vine trebuie să respecte orașul."

"Există o limitare fizică a numărului de persoane care pot fi în oraș în același timp. Nu vrem să oprim ca oamenii să vină la Veneția. Vrem ca oamenii să rezerve în avans, să ne spună unde vor să meargă, ce vor să viziteze, pentru a oferi o calitate mai bună a serviciilor", a declarat Marco Bettini, directorul general companiei IT care a realizat sistemul de monitorizare în parteneriat cu un operator de telefonie.

Restricțiile legate de vizitarea Veneției au fost votate luna trecută.

Primele discuții în legătură cu ele au avut loc încă din 2019, după ce aproximativ 193.000 de oameni s-au adunat în centrul istoric într-o singură zi în timpul carnavalului din acel an, înainte de pandemie.

Adoptarea lor a fost amânată în mod repetat din mai multe motive, printre care și cel legat de pandemie. De altfel, anul trecut, turismul din Veneția s-a prăbușit.

Veneția se confruntă de câțiva ani cu problema aglomerației cauzate de numărul uriaș de turiști, context în care au apărut discuțiile privind măsuri pentru cei care vor să o viziteze. În 2017, mii de rezidenți au protestat față de impactul pe care îl are turismul asupra Veneției.

De la 1 august, navele de croazieră mari, acuzate că au pus în pericol centrul istoric, sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, au fost interzise.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri