Bilanțul victimelor după atentatul din Manchester a crescut. Theresa May a declanșat "operațiunea Tempere"

Data actualizării: Data publicării:
Tarleton: The Lancashire Village Mourning Two Young Victims Of The Manchester Arena Terrorist Attack
Foto: Guliver/Getty Images

Autorităţile britanice au revizuit bilanţul răniţilor în urma atentatului de luni, de la Manchester la 119, relatează Associated Press, citat de News.ro.

Un reprezentant al Greater Manchester Health and Social Care Partnership, Jon Rouse, a anunţat că 64 de persoane se află încă în spital. Potrivit lui, numărul victimelor a fost revizuit pentru că mai multe persoane care nu au fost rănite grav s-au prezentat la spital la câteva ore după atentat.

Rouse a precizat că mulţi dintre cei internaţi încă au răni grave, care necesită „îngrijire şi asistenţă pe termen foarte lung, pentru recuperare”.

Între timp, poliția britanică a anunțat că investighează "o rețea" în urma atacului de luni seară de la Manchester Arena. Un polițist care nu se afla la datorie la momentul atentatului se numără printre cele 22 de persoane decedate. 

Peste 5.000 de soldați vor asigura paza pe străzile din orașele Regatului Unit

”Pe baza investigaţiilor de astăzi (n.r.- marţi) s-a luat decizia că nivelul ameninţării de securitate ar trebui să fie ridicat de la sever la critic. Asta înseamnă că acum, nu doar că un atac este foarte posibil, dar următorul atentat ar putea să fie iminent”, a declarat Theresa May pe Downing Street.

De asemenea, premierul britanic a precizat că forţele armate vor întări securitatea în zona unor monumente, în vreme ce militarii vor fi desfăşuraţi la evenimente publice, precum concerte sau meciuri.

Heightened Security Is Visible In UK Following The Manchester Terrorist Attack
Foto: Guliver/Getty Images

Premierul May a explicat că o instituţie independentă a recomandat creşterea ameninţării de securitate după ce Salman Abedi a detonat un dispozitiv explozibil improvizat în mijlocul mulţimii de la Manchester Arena.

Theresa May a confirmat că guvernanţii au declanşat aşa-numita operaţiune Tempere, un plan de urgenţă care va permite unei forţe militare de 5.000 de soldaţi să-i înlocuiască pe poliţişti în protejarea unor zone din Marea Britanie.

Police Activity In Manchester After The Manchester Terrorist Attack
Foto: Guliver/Getty Images

Autorităţile britanice caută presupuşi complici, inclusiv pe cei care au realizat bomba detonată în Manchester Arena

Autorităţile britanice au lansat o operaţiune masivă în căutarea unor presupuşi complici ai atacatorului sinucigaş, printre care se numără inclusiv suspecţii care ar fi realizat bomba detonată de atacatorul sinucigaş Salman Abedi în urma unui concert al cântăreţei americane Ariana Grande din Manchester Arena, transmite Reuters.

”Întrebarea este: a acţionat singur sau făcea parte dintr-o grupare cu alţi indivizi determinaţi să ucidă. Pe asta se concentrează investigaţia în acest moment”, a declarat o sursă anonimă pentru jurnaliştii Reuters.

De asemenea, autorităţile britanice sunt îngrijorate că alţi indivizi au fost implicaţi în fabricarea bombei detonate în Manchester Arena.

”Realizarea unei bombe implică un anumit nivel de expertiză şi competenţă”

Un număr de 22 de persoane şi-au pierdut viaţa, în vreme ce alte 119 au fost rănite, după ce atacatorul sinucigaş Salman Abedi s-a detonat luni noaptea într-un foaier care făcea legătura dintre Manchester Arena şi gara Victoria, în timp ce mulţimile de fani plecau de la un concert al cântăreţei americane Ariana Grande.

Autorităţile britanice au arestat până în acest moment patru persoane în legătură cu atentatul terorist revendicat de către jihadiştii Statului Islamic, printre suspecţi se numără şi fratele atacatorului sinucigaş Salman Abedi - născut din refugiaţi libieni în Marea Britanie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri