Blinken și Lavrov s-au întâlnit pentru prima dată de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Discuția lor a durat 10 minute

Data actualizării: Data publicării:
blinken lavrov
Secretarul de stat Antony Blinken (fundal centru-stânga) și ministrul rus de externe Serghei Lavrov (prim-plan centru) în timpul summitului G20 de la New Delhi (India). Foto: Profimedia Images

Secretarul de stat Antony Blinken și omologul său rus, ministrul de externe Serghei Lavrov au avut joi prima conversație față în față de când Moscova a lansat invazia în Ucraina, în urmă cu un an, transmite Wall Street Journal.

Scurta întâlnire de joi dintre Blinken și Lavrov pe marginea reuniunii ministeriale G20 din capitala Indiei nu a fost planificată, spun oficiali americani, și a durat aproximativ 10 minute.

Blinken a îndemnat Rusia să reintre în noul tratat al armelor nucleare START din care Rusia s-a retras formal joi, spun oficiali americani. El de asemenea a presat Rusia să elibereze fostul pușcaș marin american Paul Whelan din detenția rusească și a subliniat sprijinul continuu oferit de aliații SUA Ucrainei.

Între timp, premierul indian Narendra Modi le-a spus diplomaților-șefi de la G-20 că națiunile membre au eșuat în a găsi soluții la rupturile globale tot mai mari, la summitul de la New Delhi umbrit de războiul din Ucraina.

Modi a vorbit la începutul unui summit care era menit să se concentreze pe securitatea alimentară și energetică globală, care a fost afectată de conflict. Ca președinte al G-20 în acest an, Modi a avertizat joi că grupul nu îndeplinește principalele obiective de guvernanță globală – prevenirea războaielor și încurajarea cooperării internaționale pe probleme comune – iar lumea dezvoltată o resimte cel mai mult.

„Vă reuniți într-un moment de diviziuni globale adânci”, le-a spus Modi miniștrilor de externe într-un mesaj înregistrat. „Este natural ca discuțiile voastre să fie afectate de tensiunile geopolitice ale zilei. Toți avem pozițiile noastre și perspectivele noastre despre cum aceste tensiuni ar trebui rezolvate”.

Prim-ministrul indian Narendra Modi a mai declarat joi că instituţiile multilaterale „au eşuat” în a face faţă provocărilor urgente cu care se confruntă lumea.

„Trebuie să recunoaştem că multilateralismul este astăzi în criză”, a subliniat Modi. „Experienţa acestor ultimi ani - criza financiară, schimbarea climatică, pandemia, terorismul şi războiul - arată clar că guvernarea mondială a eşuat”, a continuat Modi, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri