Live Text Cecenii din unitatea specială Ahmat duc „lupte grele” împotriva armatei ucrainene, în Donețk

Data actualizării: Data publicării:
belgorod
Atacurile asupra regiunii Belgorod provoacă „anxietate” în Rusia. FOTO: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Statele Unite recunosc că, înainte de invazia Rusiei în Crimeea, statele membre NATO nu credeau că un nou război în Europa mai era posibil. Declarația vine chiar de la secretarul american de stat, Antony Blinken. Acesta a subliniat că anexarea peninsulei din Donbas a schimbat cu totul perspectiva NATO asupra Rusiei, considerată parteneră la acea vreme.

„Ani la rând, președintele Putin a încercat să destabilizeze și să dezbine NATO, sub pretextul că era o amenințare pentru Rusia. De fapt, înainte ca Rusia să invadeze Crimeea în estul Ucrainei în 2014, poziția comună a membrilor NATO reflecta convigerea că un conflict în Europa era puțin probabil. Statele Unite și-au redus semnificativ forțele în Europa după Războiul Rece, de la 315.000, în 1989, la 61.000, la sfârșitul lui 2014. Multe țări europene și-au scăzut bugetul pentru Apărare. Doctrina strategică a NATO de la acea vreme identifica Rusia drept parteneră. După invazia Crimeei din Donbas, în 2014, lucrurile s-au schimbat”, a declarat Antony Blinken, secretarul american de stat.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Cecenii încearcă să ocupe teritorii în Donețk

ACTUALIZARE 20:35 Detaşamente ale unităţii speciale cecene Ahmat sunt angajate în lupte grele împotriva armatei ucrainene în împrejurimile oraşului Doneţk, capitala regiunii omonime din estul Ucrainei, a anunţat, sâmbătă, ministerul rus al apărării.

Conform raportului zilnic al aceluiaşi minister despre evoluţia frontului în războiul pornit de Rusia contra Ucrainei, unităţile de asalt cecene luptă, de asemenea, în centrul oraşului ucrainean Mariinka.

Unităţile trupelor speciale cecene Ahmat, denumite astfel de liderul cecen Ramzan Kadîrov în onoarea tatălui său, au participat activ la lupte în primele luni ale invaziei rusești dar apoi au avut o implicare foarte limitată în operaţiuni, fiind eclipsate de unitatea de mercenari Wagner a lui Evgheni Prigojin care a ocupat recent oraşul ucrainean Bahmut după mai mult de opt luni de lupte sângeroase.

Kadîrov a anunţat, joi, că unităţile sale de asalt au început operaţiuni ofensive pentru „eliberarea” unor localităţi în provinciile ucrainene Doneţk, Zaporojie şi Herson, provincii care, împreună cu Lugansk, au fost anexate de Rusia, deşi trupele ruse le controlează doar parţial. Potrivit lui Kadîrov, trupele Ahmat vor activa ca unităţi de asalt în sectoarele cele mai periculoase ale frontului ucrainean, misiune încredinţată până în prezent mercenarilor unităţii Wagner.

Liderul acesteia din urmă, Evgheni Prigojin, a avut, sâmbătă, o nouă ieşire verbală violentă la adresa unor oficiali din „turnurile Kremlinului”, pe care nu i-a precizat, acuzându-i că încearcă să semene discordie între Wagner şi Ahmat. „Jocurile periculoase au devenit obişnuite în turnurile Kremlinului (...) Ei pur şi simplu distrug statul rus”, a susţinut Prigojin, potrivit Reuters.

În raportul său operaţional despre evoluţia frontului, comandamentul ucrainean a semnalat tentative eşuate de acţiuni ofensive ruseşti lângă Ivanivske, un mic oraş situat la circa 10 kilometri vest de Bahmut, precum şi raiduri efectuate de aviaţia militară rusă în zona oraşelor Bila Hora şi Ceasov Iar. De asemenea, se dau lupte intense în zona oraşului Avdiivka, pe care trupele ruse încearcă să-l ocupe.

În acest timp, în provincia rusească Belgorod de la granița cu Ucraina, autorităţile locale au anunţat, sâmbătă, că doi civili au fost ucişi în urma unor noi bombardamente ale artileriei ucrainene. Aceleaşi autorităţi au anunţat evacuarea urgentă a circa 600 de copii din localităţile limitrofe frontierei ucrainene, în timp ce peste 5.000 de civili s-au refugiat din aceleaşi zone de teama bombardamentelor.

Armata ucraineană şi-a înmulţit atacurile în această provincie frontalieră rusă, unde în urmă cu o săptămână a avut loc o incursiune spectaculoasă a unor grupuri înarmate ce s-au auto-descris ca fiind ale unor combatanţi ruşi ce luptă de partea armatei ucrainene. Bombardamentele şi aceste atacuri ar putea fi o tactică a armatei ucrainene de a forţa Rusia să-şi mute trupe de pe teritoriul Ucrainei pentru a-şi apăra propriul teritoriu, în timp ce este aşteptată mult trâmbiţata contraofensivă ucraineană care să încerce eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia.

Într-un interviu publicat, sâmbătă, de The Wall Street Journal, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnalat că armata ucraineană este pregătită pentru lansarea acestei contraofensive, dar a insistat că are nevoie în continuare de mai multe arme occidentale.

Miliţia anti-Kremlin propune evacuarea ruşilor în Ucraina

ACTUALIZARE 11:50 O miliţie rusă anti-Kremlin, care a lansat atacuri în Rusia, spune că a convenit cu armata ucraineană să permită civililor ruşi să fie evacuaţi în Ucraina, transmite News.ro.

Legiunea „Libertatea Rusiei”, care a declarat că a luptat vineri cu trupele Moscovei în regiunea de graniţă Belgorod, a susţinut că acesta a fost rezultatul bombardării zonei de către Vladimir Putin într-o manieră „haotică”.

Forţele armate ucrainene nu au confirmat declaraţia miliţiei şi au negat anterior orice coordonare cu aceasta.

Ministerul rus al Apărării a declarat că a folosit elicoptere de atac şi lansatoare de rachete termobarice grele pentru a lupta împotriva miliţiei din Belgorod, dar Sky News nu poate verifica afirmaţiile FRL privind bombardarea.

Grupul a declarat: „Din cauza ameninţării la adresa populaţiei civile, am convenit cu comandamentul ucrainean să deschidem coridoare umanitare pentru locuitorii din Belgorod care suferă de bombardamentele armatei regimului”.

„Prin urmare, toţi cei care au nevoie de ajutor cu consimţământ voluntar pot fi evacuaţi în Ucraina pentru a oferi azil şi toate nevoile de bază necesare”.

Ministerul ucrainean al Apărării a fost contactat pentru comentarii.

Planul de pace propus de Indonezia

ACTUALIZARE 11:30 Ministrul indonezian al apărării, Prabowo Subianto, a propus sâmbătă un plan de pace pentru războiul din Ucraina, solicitând o zonă demilitarizată și un referendum al Națiunilor Unite în ceea ce el a numit teritoriile disputate. Propunerea a fost transmisă în cadrul unei conferinţe pe teme de apărare şi securitate desfăşurate în Singapore și a fost criticată imediat de mai mulţi participanţi.

"Solicit Rusiei şi Ucrainei să se angajeze să înceteze imediat toate ostilităţile", a declarat el, subliniind că economiile şi aprovizionarea cu alimente din ţările asiatice sunt grav afectate de acest conflict.

Ministrul a propus o încetare a focului "pe poziţiile actuale", zone demilitarizate care să fie garantate de observatori şi de forţe de menţinere a păcii ale ONU, scrie The Guardian.

El a sugerat, de asemenea, un eventual "referendum în zonele disputate", organizat de Naţiunile Unite, în timpul discursului său în cadrul conferinţei Dialogul Shangri-La privind apărarea şi securitatea în Asia-Pacific.

Zelenski: Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva pentru recucerirea teritoriilor ocupate de Rusia

ACTUALIZARE 11:05 Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva mult aşteptată pentru recucerirea teritoriilor ocupate de Rusia, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu pentru Wall Street Journal publicat sâmbătă şi preluat de Reuters, citată de Agerpres.

„Credem cu tărie că vom reuşi. Nu ştiu cât timp va dura. Ca să fiu sincer, poate decurge într-o varietate de moduri, complet diferite. Dar o vom face şi suntem pregătiţi”, a declarat Zelenski.

Kievul speră că o contraofensivă pentru recuperarea teritoriului va schimba dinamica războiului care a făcut ravagii de când Rusia a invadat ţara, în urmă cu 15 luni.

Zelenski a declarat luna trecută că Ucraina trebuie să aştepte sosirea mai multor vehicule blindate occidentale înainte de a lansa contraofensiva. El a făcut presiuni diplomatice pentru a menţine sprijinul occidental, căutând mai mult ajutor militar şi arme, ceea ce este esenţial pentru ca Ucraina să reuşească în planurile sale.

Rusia deţine întinderi de teritoriu ucrainean în est, sud şi sud-est.

Sâmbătă, armata ucraineană a comunicat într-un raport zilnic că Mariinka din regiunea Doneţk, în estul ţării, a fost în centrul luptelor. Forţele ucrainene au respins toate cele 14 atacuri ale trupelor ruseşti din această zonă, se arată în raport.

Institutul pentru Studierea Războiului: Incursiunile de la Belgorod provoacă anxietate în Rusia

ACTUALIZARE 10:30 Răspunsul oficialilor ruşi şi al milbloggerilor la raidurile transfrontaliere din regiunea Belgorod din Rusia dezvăluie o „anxietate sporită şi continuă” cu privire la războiul din Ucraina, au spus analiştii militari, potrivit SkyNews.

În analiza zilnică a conflictului, Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) a spus că există mai multe indicii că Kremlinul încearcă să folosească raidurile pentru a susţine ideea că războiul este „existenţial” pentru Rusia şi Vladimir Putin şi „obţine sprijin intern pentru un război prelungit”.

Grupul de reflecţie american a spus că unii milbloggeri ruşi au folosit situaţia de la Belgorod pentru a critica conducerea de la Moscova.

Alţii au „argumentat că raiduri limitate sunt precursori pentru operaţiunile de contraofensivă ucraineană”, a adăugat acesta.

ISW a declarat că fostul ofiţer rus Igor Girkin a susţinut că creşterea activităţii pe teritoriul rus este rezultatul „irosirii rezervelor” de către forţele Moscovei în toamnă.

Girkin „ar fi susţinut că aceste eşecuri au determinat Ucraina să înţeleagă slăbiciunile relative ale Rusiei şi a sugerat că acestea au încurajat forţele ucrainene să desfăşoare operaţiuni în interiorul Rusiei”.

El a mai spus că Kremlinul va răspunde probabil la presupusele operaţiuni ucrainene „prea târziu şi că sprijinul publicului pentru conducerea rusă va scădea până atunci”.

„Alţi milbloggeri au susţinut că raidurile din regiunea Belgorod sunt un efort ucrainean de a îndepărta atenţia forţelor ruse de la sectoare importante ale frontului”, a adăugat ISW.

Două persoane ucise în urma unui bombardament, spune guvernatorul regiunii Harkov

ACTUALIZARE 09:35 Un alt atac asupra regiunii de nord a Ucrainei Harkov a ucis două persoane, a declarat guvernatorul acesteia, potrivit SkyNews, citată de News.ro.

Într-o postare Telegram, Oleg Sinegubov a spus că Rusia a lansat sâmbătă două bombe aeriene într-un sat din districtul Kupiansk.

Un bărbat şi o femeie în vârstă au fost ucişi când a fost lovită o clădire rezidenţială, a spus el.

Sinegubov a mai spus că trei femei şi un băiat de trei ani au fost răniţi.

Anterior, guvernatorul a raportat că o femeie a murit şi trei copii au fost răniţi atunci când maşina în care călătoreau a trecut peste o mină din districtul Bogodukhiv din Harkov.

Sky News nu poate verifica independent informaţiile.

Nou pericol major la centrala nucleară de la Zaporojie

ACTUALIZARE 09:25 Nou pericol major la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Sistemul de răspuns în caz de urgență al centralei atomo-electrice a fost închis, pentru că s-a degradat aproape complet din cauza acțiunilor trupelor ruse de acolo, anunță Inspectoratul Nuclear al Ucrainei.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a fost notificată, dar nu a reacționat încă la această situație, anunță presa ucraineană.

Potrivit ziarului Pravda de la Kiev, rușii fac presiuni mari asupra personalului, pe care îl intimidează și în percheziționează zilnic. Ocupanții nu le permit angajaților să părăsească zona centralei, sub amenințarea confiscării proprietăților. 

Trupele ucrainene încep antrenamentele pe tancurile moderne americane Abrams

ACTUALIZARE 09:20 SUA au început să antreneze forţele ucrainene pe tancurile sale moderne Abrams, dar au avertizat că armele nu vor fi gata la timp pentru contraofensiva Kievului, scrie SkyNews, citată de News.ro.

Aproximativ 200 de soldaţi ucraineni au început în weekend un curs de pregătire de 12 săptămâni privind tancurile avansate din Germania.

Soldaţii învaţă cum să manevreze vehiculele, precum şi cum să tragă şi să conducă operaţiuni cu arme.

Alţi 200 de militari învaţă cum să alimenteze şi să întreţină rezervoarele.

Generalul armatei americane Mark Milley a spus, în Franţa, unde marchează cea de-a 79-a aniversare a Zilei Z, că „tancurile sunt foarte importante, atât pentru apărare, cât şi pentru ofensivă”.

El a spus că „tancurile modernizate” şi antrenamentul cu ele „vor fi fundamentale pentru succesul Ucrainei”.

Se speră că trupele ucrainene vor fi antrenate înainte ca cele 31 de tancuri pe care Joe Biden le-a promis Ucrainei să sosească în toamnă.

Cele mai importante informații din ziua precedentă:

  • Corpul de Voluntari Ruși revendică atacurile din Belgorod, în interiorul Rusiei

  • Ucraina transmite că nu este implicată în atacurile din Belgorod

  • Rusia anunţă că a respins o „invazie” ucraineană în Belgorod cu zeci de militari şi tancuri

  • Eurodeputaţii susţin accelerarea livrărilor de arme către Ucraina şi consolidarea stocurilor UE

  • Zelenski cere o „coaliție de sisteme Patriot”, la CPE: „Fiecare îndoială a noastră este un tranşeu pe care Rusia va încerca să-l ocupe”

  • „Eliberăm toată Rusia, de la Belgorod până la Vladivostok”. Insurgenții ruși anti-Kremlin anunță două noi incursiuni

  • Ce spun rușii din Moscova despre atacul cu drone împotriva orașului lor

  • Ce are de câștigat Rusia din noul plan propus de ONU pentru tranzitul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră

  • Stoltenberg: „Toți membrii NATO sunt de acord că Ucraina va deveni membru al alianței”

  • Cel puțin 5 răniți, în urma atacurilor asupra regiunii Belgorod

  • Trei morți într-un atac aerian la Kiev

  • Ucrainenii au doborât toate cele 10 rachete lansate de Rusia peste noapte, anunță autoritățile

  • Rusia evacuează copii din zonele frontaliere cu Ucraina bombardată

  • Zelenski: Regiunea Odesa este una dintre bazele securităţii pentru întregul nostru sud şi, prin urmare, pentru ţară

  • Drone asupra Moscovei - Purtătorul de cuvânt al ambasadei Rusiei în Franţa admite „breşe” în apărare

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri