Blinken vine în Israel şi teritoriile palestiniene pentru a detensiona spirala violențelor din ultimele zile

Data publicării:
Antony Blinken cu mâna la bărbie
Antony Blinken, șeful diplomației americane. Foto: Profimedia Images

Secretarul de stat american Antony Blinken începe luni o vizită în Israel şi teritoriile palestiniene, în contextul unui nou val de violenţă.

Blinken urmează să aibă discuţii cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi ministrul de externe Eli Cohen. Pe agendă vor fi situaţia regională a Israelului, relaţiile foarte tensionate cu palestinienii, precum şi Iranul.

Marţi, la Ramallah, Blinken urmează să se întâlnească cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas. Scopul vizitei lui Blinken este să dezescaladeze tensiunile israeliano-palestiniene, care s-au amplificat puternic în ultimele zile, provocând temeri privind o spirală a violenţelor care ar putea ecalada într-un război în toată regula.

Într-unul dintre cele mai sângeroase atacuri din ultimii 15 ani, un palestinian de 21 de ani a deschis focul vineri asupra credincioşilor care ieşeau dintr-o sinagogă.
SUA au condamnat cu putere atacul din Ierusalimul de Est, în care au fost ucise şapte persoane.

O zi mai târziu, poliţia israeliană a anunţat că un tată şi fiul său au fost răniţi prin împuşcare de un copil palestinian de 13 ani într-o ambuscadă pe străzile din Ierusalimul de Est.

Joi, nouă palestinieni au fost ucişi într-un raid al armatei israeliene în tabăra de refugiaţi din Jenin. Netanyahu a promis că-i va lovi cu o "mână grea" pe atacatori, subliniind că este pregătit să urmeze o politică dură drept reacţie la atacuri. Noi măsuri sunt plănuite de guvernul lui Netanyahu pentru a-i pedepsi pe terorişti şi familiile lor. Liderul israelian a vorbit şi despre "întărirea" coloniilor israeliene, o politică pe care Blinken a criticat-o recent.

Peste 600.000 de colonişti israelieni trăiesc în Cisiordania, un teritoriu pe care palestinienii îl revendică pentru un viitor stat care să aibă capitala în Ierusalimul de Est. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri