Blocaj total la Londra. Franţa anunţă că nu va mai accepta o nouă amânare a Brexitului

Data publicării:
Brexit clepsidra
FOTO: Getty Images

Şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a exclus duminică orice nouă amânare a Brexitului în circumstanţele actuale, relatează AFP, citat de Agerpres.

„În starea actuală a lucrurilor, este nu”, a declarat într-o emisiune politică Le Drian.

„Ei spun că vor să propună alte soluţii, aranjamente alternative pentru a asigura retragerea (...) Nu le-am văzut, deci este nu, nu vom reîncepe odată la fiecare trei luni. Autorităţile britanice să ne spună drumul”, a adăugat el.

Parlamentul britanic a adoptat în această săptămână o propunere de lege care îl constrânge pe premierul Boris Johnson să amâne cu trei luni data Brexitului, prevăzut în prezent pentru 31 octombrie, dacă nu ajunge la un acord de divorţ cu Uniunea Europeană până la 19 octombrie, respectiv după viitorul Consiliu European.

„Britanicii să-şi asume situaţia (...) Trebuie să ne spună ce vor”, a insistat ministrul francez de externe.

„Pe fond, există un soi de conflict de legitimitate între popor care, pe calea referendumului, a spus 'vreau să ieşim' şi Parlament, şi el o expresie a voinţei populare, care nu ştie cum să iasă”, a comentat Jean-Yves Le Drian.

„Pentru moment nu se ştie ce vor pentru că nu există o majoritate pentru niciuna din opţiuni”, a continuat el.

„Există astăzi un impas care se traduce, în plus, prin riscuri pentru Marea Britanie, întrucât Scoţia ridică problema unei eventuale declarări a independenţei”, a subliniat şeful diplomaţiei franceze.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri