Video Bogdan Aurescu, consultări cu secretarul de stat Antony Blinken: Vom sublinia importanța creșterii prezenţei SUA în România

Data actualizării: Data publicării:
bogdan aurescu si antony blinken cu steagurile in spate
Bogdan Aurescu și Antony Blinken în timpul vizitei în Statele Unite. Sursă foto: Youtube - State.gov

Statele Unite ale Americii pot conta pe România, a declarat luni ministrul de Externe Bogdan Aurescu, aflat în vizită oficială la Washington, în cadrul unei întrevederi cu omologul său, Antony Blinken. La rândul său, secretarul amercian de stat a subliniat că SUA şi România sunt „aliaţi robuşti în NATO” şi lucrează îndeaproape pe multe subiecte. Cei doi diplomați vor avea consultări, în cadrul cărora Bogdan Aurescu va aduce în discuție creşterea prezenţei SUA în România.

Cei doi diplomați au avut o scurtă declaraţie de presă înaintea consultărilor politice.

„Avem un parteneriat strategic şi vom avea un dialog strategic, dovadă a faptului că lucrăm îndeaproape pe multe subiecte. Suntem alături când vorbim de anumite provocări ale Rusiei şi de provocări ale Chinei. Suntem alături când vorbim de securitatea şi stabilitatea europene şi suntem alături în multe domenii”, a declarat Antony Blinken.

El a amintit de recentul acord privind primul reactor nuclear modular de mici dimensiuni.

„Este o performanţă, este o tehnologie care va avea un impact major asupra a ceea ce înseamnă provocările din domeniul schimbărilor climatice. Sunt recunoscător pentru asta şi pentru colaborarea în ceea ce priveşte situaţia COVID-19. A avut un mare impact asupra României, aşa cum a fost şi aici, în Statele Unite ale Americii. Dar suntem alături în aceste eforturi”, a evidenţiat secretarul de stat american, potrivit Agerpres.

Aurescu: Vom sublinia importanța creșterii prezenţei SUA în România

La rândul său, ministrul de Externe Bogdan Aurescu a spus că vizita sa are şi o valoare simbolică, deoarece anul acesta se împlinesc 10 ani de la adoptarea declaraţiei comune privind Parteneriatul strategic pentru secolul XXI.

„Am realizat multe, dar nu ne oprim aici. Aceste consultări cuprind subiecte foarte importante de pe agenda noastră, importante pentru coordonarea noastră bilaterală, dar şi multilaterală. În primul rând, vom discuta despre aprofundarea excelentei noastre cooperări în domeniile politic şi de securitate, vom sublinia importanţa coordonării îndeaproape pentru negocierea noului concept strategic al NATO, pentru consolidarea mai departe a posturii de descurajare şi apărare a întregului flanc estic, în special în Marea Neagră, şi pentru creşterea prezenţei SUA în regiune şi, de asemenea, în România”, a punctat Bogdan Aurescu.

El a afirmat că discuţiile vor aborda şi cooperarea din domeniul economic şi energetic, menţionând proiectele Rail2Sea, Via Carpathia şi pe cel de cooperare nucleară, care a devenit „un alt stâlp al parteneriatului strategic”.

Totodată, ministrul Aurescu a vorbit despre dorinţa României de a intra în programul Visa Waiver. „Sper că vom putea găsi instrumente concrete de avansare în acest dosar”, a arătat el.

„Voi reitera azi susţinerea fermă pe care România o acordă parteneriatului transatlantic şi rezilienţei transatlantice, deoarece ele sunt cheia pentru pace durabilă, stabilitate şi prosperitate în Europa şi în lumea întreagă. Domnule secretar, dragă Tony, Statele Unite ale Americii pot conta pe România, ca unul dintre cei mai puternici aliaţi şi parteneri în Europa şi la nivel transatlantic”, a transmis Bogdan Aurescu.

„România poate conta pe Statele Unite”, a replicat înaltul oficial american.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Declarația ministrului Bogdan Aurescu, transcrisă de Ministerul de Externe:

„Mulțumesc mult, domnule secretar de stat, dragă Tony,

Este o plăcere să mă întorc la Washington, pentru o rundă substanțială de consultări politice, marcând, totodată, astfel deschiderea unei noi sesiuni a Dialogului Strategic România-SUA, care va avea loc mâine.

Vizita mea și Dialogul Strategic se desfășoară la momentul potrivit și au o valoare simbolică, întrucât anul acesta aniversăm 10 ani de la adoptarea de către țările noastre a Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI și de la încheierea de către țările noastre a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice. Pentru mine, personal, acestea au o semnificație specială, întrucât am fost negociatorul-șef pentru ambele documente.

Mai mult decât atât, anul viitor, în 2022, vom marca 25 de ani de la lansarea Parteneriatului nostru Strategic.

Toate aceste momente ne reamintesc că trebuie să fim mai ambițioși și mai hotărâți să aprofundam și să extindem Parteneriatul nostru Strategic. Am realizat multe, dar nu ne oprim aici.

Consultările de astăzi vor avea pe agendă teme foarte importante pentru cooperarea noastră în plan bilateral și multilateral.

În primul rând, vom discuta despre aprofundarea cooperării noastre excelente politice și de securitate. Voi sublinia importanța coordonării strânse în cadrul negocierilor asupra Noului Concept Strategic al NATO, a continuării consolidării posturii de descurajare și apărare pe întreg Flancul Estic, în special în regiunea Mării Negre, și, de asemenea, a creșterii prezenței americane în regiune și în România.

În al doilea rând, vom discuta despre cooperarea în domeniul economiei și energiei, voi menționa necesitatea mai multor investiții americane și a creșterii implicării SUA  în proiecte regionale strategice de interconectare, precum Rail2Sea și Via Carpathia. Ați menționat cooperarea în domeniul nuclear și cred că aceasta crește, devine un nou pilon al Parteneriatului nostru Strategic, și nu mă refer doar la proiectul de la Centrala de la Cernavodă, ci și la programul privind Reactoarele Modulare Mici.

Voi menționa aderarea României la OCDE și mulțumesc, Tony, pentru sprijinul SUA pentru extinderea organizației.

Nu în ultimul rând, mă voi referi la un obiectiv de mare importanță pentru cetățenii români, și anume accederea României în Programul Visa Waiver. Sper că vom putea identifica modalități concrete pentru a înregistra progrese în acest dosar foarte important.

Susținem puternic eforturile SUA de a reuni democrațiile lumii în jurul obiectivului comun de consolidare a valorilor democratice, cu prilejul apropiatului Summit al Democrațiilor, inclusiv în contextul Președinției României a Comunității Democrațiilor.

Voi reitera astăzi, și o fac și în aceste momente, susținerea fermă a României pentru parteneriatul transatlantic și pentru reziliența strategică transatlantică, întrucât consider că acestea sunt elemente-cheie pentru a asigura pacea, stabilitatea și prosperitatea durabile, în Europa și la nivel global.

Domnule secretar de stat, dragă Tony, SUA poate conta pe România, care este unul dintre cei mai puternici aliați și parteneri ai SUA, la nivel european și transatlantic. Aștept cu nerăbdare discuțiile de azi.

Secretarul de stat Antony Blinken: România poate conta pe SUA! Mulțumesc, Bogdan!”

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri