Bogdan Aurescu, primit de Recep Erdogan. MAE: ministrul român a exprimat susţinerea pentru aderarea Finlandei şi Suediei în NATO

Data actualizării: Data publicării:
erdogan_aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a fost primit la Istanbul de preşedintele turc, Recep Erdogan. Foto: Twitter/Presidency of the Republic of Türkiy

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan l-a primit vineri la Istanbul pe ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Cu acest prilej, Bogdan Aurescu a exprimat susţinerea pentru politica NATO a Ușilor Deschise și pentru aderarea Suediei și Finlandei la Alianță, având în vedere că aceasta va contribui la întărirea securității Alianței în ansamblul său, printr-o postură de descurajare și de apărare mai eficientă, inclusiv pe Flancul Estic, informează MAE.

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a fost primit vineri, 27 mai 2022, de către Președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan, în marja participării la reuniunea Trilateralei pe teme de securitate a miniștrilor afacerilor externe din România, Polonia și Turcia, desfășurată la Istanbul, împreună cu ministrul polonez al afacerilor externe, Zbigniew Rau, și cu ministrul turc al afacerilor externe, Mevlüt Çavuşoğlu, gazda reuniunii”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

În legătură cu aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, ministrul Aurescu a prezentat, în cadrul întâlnirii cu Erdogan, elementele rezultate din discuțiile recente cu omologii suedez și finlandez și a exprimat speranța că procesul de negocieri în curs va duce la un rezultat pozitiv, precizează MAE.

La rândul său, Recep Erdogan a prezentat pe larg poziția țării sale față de acest dosar.

În acelaşi timp, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că România contează pe sprijinul Turciei pentru reflectarea „în documentele summitului NATO de la Madrid, inclusiv în noul Concept Strategic, a importanței strategice a regiunii Mării Negre pentru securitatea euroatlantică, având în vedere și contextul de securitate generat de războiul ilegal al Rusiei contra Ucrainei”.

Președintele turc a exprimat apreciere pentru modul în care România, respectiv Polonia au gestionat situația umanitară provocată de agresiunea rusă, în acest cadru ministrul român de externe prezentând eforturile depuse de România în favoarea refugiaților ucraineni care au intrat în țara noastră, se mai arată în comunicatul MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat apreciere pentru rolul Turciei ca stat riveran la Marea Neagră, ținând cont și de faptul că Marea Neagră este o importantă cale de transport pentru mărfuri, inclusiv din Ucraina, fiind necesară o cooperare apropiată a statelor riverane și aliate pentru asigurarea transportului și a securității navelor, inclusiv în ceea ce privește riscul indus de minele în derivă. In acest cadru, ministrul s-a referit la eforturile de a sprijini exportul cerealelor ucrainene prin porturile dunărene și prin portul Constanța. Președintele

Recep Erdoğan a informat la rândul său despre demersurile diplomatice turce pentru asigurarea transportului de cereale din Ucraina.

Totodată, conform MAE, ministrul român a exprimat interesul deosebit pentru continuarea și aprofundarea cooperării în cadrul Trilateral România – Polonia – Turcia, aspect de relevanță strategică, mai ales în actualul context de securitate și al sprijinului celor trei state pentru Ucraina, Președintele Erdoğan considerând că formatul a dobândit o bază strategică foarte amplă.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri