Boicot anti-kebab. Un parlamentar finlandez cere măsuri împotriva Turciei, pentru că a blocat aderarea Finlandei la NATO

Data actualizării: Data publicării:
Chef preparing roasted sliced gyros meat in fast food restaurant
Chef preparing roasted sliced gyros meat in fast food restaurant. Traditional greek fast food

Un membru al parlamentului finlandez a cerut boicotarea kebabului, a vacanțelor în Turcia și a mașinilor fabricate în această țară, pentru că președintele turc Recep Tayyip Erdogan continuă să refuze admiterea Suediei și Finlandei în NATO.

Într-o declarație de acum câteva zile și redistribuită pe Twitter, Mikko Karna le-a cerut finlandezilor „să boicoteze vacanțele în Turcia, restaurantele cu kebab turcesc și mașinile de fabricație turcească, până când Turcia își va da acordul pentru aderarea Finlandei la NATO”.

Diferența de opinii în privința grupurilor politice kurde, pe care Erdogan le consideră organizații teroriste, sunt la baza blocajului pentru expansiunea nordică a NATO.

Kurzii sunt un popor indo-european, de aproximativ 30 de milioane de oameni, unul dintre cele mai mari grupuri etnice din lume fără un stat propriu. Patria lor este împărțită între Turcia, Siria, Irak și Iran. Partidul Muncitorilor din Kurdistan, sau PKK, a luptat cu forțele turcești de la mijlocul anilor 1980, pentru o regiune autonomă a kurzilor din Turcia.

Turcia a acuzat Finlanda și Suedia că adăpostește „organizațiile teroriste”, pentru că ambele țări au oferit protecție și rezidență membrilor PKK.

Edrogan dorește ca cele două țări nordice să denunțe public PKK și afiliații acestora și cere, de asemenea, încetarea restricțiilor la exportul de arme pe care Suedia și Finlanda le-au impus Turciei la sfârșitul anului 2019, împreună cu alte țări UE, după ce Turcia și-a trimis armata în Siria.

 

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri