Bomba cu hidrogen a Phenianului s-a resimțit și în prețul petrolului. Ce s-a întâmplat la bursă imediat după lansare

Data actualizării: Data publicării:
kor

După testul nuclear de duminică al Coreei de Nord, jucătorii de pe piața petrolului s-au mutat rapid pe segmentul de piață al aurului, care este considerat un refugiu viabil atunci când relațiile internaționale ating un punct critic, relatează Reuters, potrivit The Independent. Principalul efect al aceste migrații? Prețul pretolului a intrat în declin.

Luni dimineață, indicele Brent, cotația internațională pentru prețurile pretolului, a scăzut la bursă cu circa 2% -  sau 41 de cenți -, până la 52, 34 de dolari/baril.

Piața de petrol este considerată un flux financiar cu un grad ridicat de risc. Iar această realitate s-a făcut simțită din plin după ce regimul lui Kim Jong-un a anunțat, duminică, testarea bombei de hidrogen. Cum era de așteptat, o asemenea decizie a dus la mutarea banilor din petrol pe piața aurului, percepută de investitori ca un teren sigur și predictibil.

Tot de petrol este legată și una dintre măsurile cele mai drastice pe care, în actualul context din Peninsula Coreeană, le-ar putea impune China regimului de la Phenian, în opinia experților. 

Zhao Tong, specialist în problema nord-coreeană din cadrul Carnegie-Tsinghua Center for Global Policy din Beijing, consideră că autoritățile ar putea bloca programul nuclear al Coreei de Nord prin sistarea furnizării de țiței. Numai că, dacă se va ajunge la această opțiune dură, decizia va fi una ireversibilă, deoarece conducta care alimentează Coreea de Nord este atât de veche, încât nu va putea fi repornită alimentarea fără ca instalația că nu pocnească.

Magnitudinea ultimului test nuclear al Phenianului a fost estimată la 5,8 și explozia declanșată a fost de circa opt ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima, a anunțat duminică agenția de monitorizare geologică NORSAR, cu sediul în Norvegia.

TNT, a transmis NORSAR, care a adăugat că bomba nucleară lansată în 1945 de americani asupra orașului nipon Hiroshima a avut 15 kilotone.

NORSAR — care monitorizează cutremure și explozii nucleare — a declarat că a înregistrat semnale la situl său din sudul țării, la Hedmark, care au provenit de la un test nuclear subteran realizat la situl de testare nord-coreean din Punggye-ri.

Liderii militari din Coreea de Sud sunt de părere că Nordul ar pregăti lansarea unei rachete balistice intercontinentale. Un oficial din Ministerul Apărării de la Seul a declarat că a detectat „indicii” potrivit cărora Phenianul ar pregăti lansarea unor noi rachete, după testul de duminică. 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri