Boris Johnson a vorbit la telefon cu Putin după trei zile de încercări: „Orice incursiune rusească în Ucraina ar fi o greșeală tragică”

Data publicării:
putin si johnson
Foto: Profimedia Images

Boris Johnson a discutat telefonic, miercuri, cu Vladimir Putin cu privire la criza ucraineană și situația foarte tensionată legată de cei peste 100.000 de militari ruși desfășurați la granița cu Ucraina, relatează Sky News. Premierul britanic i-a transmis lui Putin că orice incursiune a Rusiei în țara vecină ar fi „greșeală tragică”.

După discuție, Kremlinul a transmis că Putin a observat „lipsa de interes a NATO pentru un răspuns adecvat la îngrijorările fondate ale Rusiei”.

Londra, de cealaltă parte, „a subliniat necesitatea găsirii unei căi care să respecte și integritatea teritorială a Ucrainei și dreptul la legitimă apărare”. Premierul britanic i-a transmis liderului rus că „orice incursiune rusească în teritoriu ucrainean ar fi o greșeală tragică”.

Conform Londrei, cei doi lideri au fost de acord că „escaladarea tensiunilor nu este în interesul nimănui”. Premierul britanic spune că a subliniat importanța dialogului și diplomației, dar și necesitatea includerii Ucrainei în negocieri.

Kremlinul a susținut însă, că „Ucraina sabotează constant Înțelegerile de la Minsk (n. red. – acordurile care au dus la un armistițiu între ucraineni și separatiștii pro-ruși din teritoriile din estul Ucrainei)”.

„Dezinteresul NATO pentru un răspuns adecvat la îngrijorările fondate ale Rusiei a fost notat împreună cu ascunderea în spatele referințelor la așa-zisa politică a ușilor deschise, care contrazice principiul fundamental al indivizibilității securității”, a precizat Moscova.

Convorbirea între cei doi lideri fusese programată pentru luni, dar Johnson a fost nevoit să o amâne din cauza problemelor politice interne. Ulterior, cabinetul lui Johnson a cerut ca discuția să aibă loc marți, însă Kremlinul a refuzat.

Citește și Boris Johnson și Vladimir Putin încearcă de două zile să vorbească la telefon

După ce presa din Marea Britanie a relatat situația, cabinetul premierului Boris Johnson a precizat că discuția telefonică a fost reprogramată pentru miercuri după-amiază.

Premierul Regatului Unit a efectuat, marţi, o vizită în Ucraina, unde a acuzat Moscova că ţine o armă la tâmpla Kievului, încercând să intimideze Occidentul pentru a redesena harta de securitate a Europei de după Războiul Rece.

SUA desfășoară noi trupe în Europa de Est, din cauza crizei din Ucraina

Departamentul Apărării american a anunțat desfășurarea a 3.000 de soldați ai Armatei SUA în țări de pe flancul estic al NATO. În jur de 1.000 de militari americani vor fi repoziționați din Germania în România în zilele care urmează. Alți 2.000 vor merge din SUA în Polonia și Germania. 

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby a făcut anunțul desfășurării acestor trupe, miercuri - „Suntem gata să ne apărăm aliații”, a spus el. 

„Vrem să ne asigurăm că pe flancul estic al NATO suntem gata să ne apărăm aliații”, a adăugat el. 

Pentagonul spune că dislocarea trupelor în România s-a făcut la invitația părții române și că a existat o discuție între secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și ministrul român Vasile Dîncu. „Această dislocare vine la solicitarea oficialilor români”.

Ministrul adjunct de externe rus, Alexandr Grușko, a declarat că decizia luată de Statele Unite este „nejustificată, distructivă, crește tensiunile militare și reduce marja pentru decizii politice”. 

Președintele Joe Biden a anunțat pe 29 ianuarie că va trimite un număr de militari americani în Europa de Est „în curând”, ca urmare a situației tot mai tensionate din Ucraina. Acesta a exclus posibilitatea desfășurării de trupe în Ucraina, care nu face parte din Alianța Nord-Atlantică. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...