Boris Johnson anunță noi restricții în Marea Britanie, după depistarea cazurilor de infectări cu varianta Omicron

Data actualizării: Data publicării:
boris johnson cu o mimica dezamagita la tribuna
Premierul britanic Boris Johnson anunță noi restricții după depistarea în regat a variantei Omicron a coronavirusului Foto: Profimedia Images

Premierul Marii Britanii a anunțat, sâmbătă, după o ședință de urgență a Guvernului de la Londra, o înăsprire a restricțiilor, după confirmarea a două cazuri de infectare cu varianta Omicron pe teritoriul Regatului Unit. Astfel, absolut toți cei care intră în regat vor fi obligați să facă un test PCR și vor fi nevoiți să se autoizoleze, până la primirea rezultatului.

Boris Johnson le-a cerut britanicilor să poarte din nou masca de protecție în magazine și mijloace de transport în comun, cel puțin în următoarele trei săptămâni, după care autoritățile vor decide dacă prelungesc aceste măsuri. 

„Le vom cere tuturor celor care intră în Marea Britanie să facă un test PCR până la finalul celei de-a doua zile de la sosire și să stea în izolare până primesc un rezultat negativ al testului. Toți cei care au intrat în contact cu persoane suspectate de infectare cu varianta Omicron trebuie să se autoizoleze timp de 10 zile, indiferent de stadiul vaccinării. În plus, vă vom cere tuturor să ajutați la împiedicarea răspândirii acestei variante prin purtarea din nou a măștii de protecție în magazine și în transportul în comun. Nu știm deocamdată cât de eficiente vor fi vaccinurile împotriva acestei variante, dar avem motive întemeiate să credem că vor asigura, măcar parțial, o anumită protecție”, a declarat Boris Johnson.

Până acum, era solicitat doar un test antigen în decurs de două zile de la sosirea în Marea Britanie şi nu era necesară izolarea.

Boris Johnson a mai anunţat că va fi intensificată campania pentru administrarea dozei booster. Autorităţile sanitare vor reduce perioada necesară între a doua şi a treia doză de vaccin, pentru a extinde cât mai mult posibil grupurile eligibile.

Măsurile „sunt temporare şi prudente”, a precizat Boris Johnson, care a spus că ele reprezintă „un mod de acţiune responsabilă pentru încetinirea răspândirii virusului”.

Aceste măsuri intervin după ce autorităţile britanice au confirmat sâmbătă că au identificat în ţară două cazuri de COVID-19, unde virusul are mutaţii comparabile cu B.1.1.529, varianta denumită Omicron de OMS. „Cele două cazuri sunt legate între ele şi au de-a face cu o călătorie în sudul Africii”, a declarat Ministerul Sănătăţii. Unul din cazuri a fost depistat la Nottingham (centrul Angliei), iar celălalt la Chelmsford (est de Londra).

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri