Boris Johnson ar putea părăsi fotoliul de prim-ministru în următoarele zile. Ce îi pregăteşte opoziţia de la Londra

Data publicării:
Boris Johnson din profil
Foto: Getty Images

Prim-ministrul Regatului Unit, Boris Johnson ar putea fi demis săptămâna viitoare dacă parlamentarii opoziţiei de la Londra reuşesc să îşi unească forţele şi să treacă o moţiune de cenzură, relatează CNN. Partidul Laburist şi Partidul Naţional Scoţian vor să înlocuiască Guvernul Johnson cu un guvern de tranziţie care să amâne Brexitul până când va putea fi obţinut un acord cu Uniunea Europeană.

Stewart Hosie, parlamentar scoţian a declarat pentru BBC, sâmbătă, că există o şansă reală de a depune o moţiune de cenzură în Camera Comunelor în cursul săptămânii viitoare. În condiţiile în care Boris Johnson nu mai are o majoritate în Parlament şi în care ar pierde acest vot, el ar putea fi înlocuit în funcţia de prim-ministru de Jeremy Corbyn, liderul laburiştilor, dar doar pentru o perioadă scurtă de timp.

Corbyn este, însă, un lider controversat care nu a reuşit până acum să unească opoziţia în jurul său. Acesta a fost criticat pentru poziţia sa neclară asupra problemei Brexitului şi pentru eşecul în a elimina elementele anti-semite din Partidul Laburist.

Hosie avertizează, însă, că doar prin trimiterea lui Corbyn la Downing Street Nr. 10 este posibilă evitarea scenariului unui Brexit dur pe 31 octombrie. Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, este nevoie ca toate partidele de opoziţie să o susţină.

E nevoie de acest lucru (n. red. - de demiterea lui Boris Johnson) pentru că nu avem nicio siguranţă că prim-ministrul va respecta legea şi va obţine extinderea termenului pentru Brexit votată în Parlament acum câteva săptămâni”.

Parlamentul de la Londra şi-a reluat miercuri activitatea, după ce Curtea Supremă a Marii Britanii a stabilit că decizia prim-ministrului Boris Johnson de a suspenda Legislativul a fost nelegală, hotărârea instanţei reprezentând o înfrângere usturătoare pentru liderul britanic pro-Brexit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri