Boris Johnson avertizează împotriva unui boicot occidental al summitului G20. “Riscaţi să oferiţi altora şansa de a face propagandă”

Data actualizării: Data publicării:
Boris Johnson
Boris Johnson, premierul Regatului Unit. Foto: Profimedia Images

Premierul britanic Boris Johnson a avertizat miercuri cu privire la riscul de a lăsa cale liberă “propagandei” ruse în cazul unui boicot occidental al summitului G20, dacă Vladimir Putin va participa la această reuniune, ceea ce el a considerat “foarte puţin probabil”.

Indonezia a stârnit numeroase controverse după ce a invitat Rusia la summitul G20 prevăzut pentru luna noiembrie la Bali, în pofida ofensivei ruse din Ucraina.

Kremlinul a declarat luni că preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să participe la acest summit.

“Aş fi absolut stupefiat dacă Putin ar merge acolo personal. Este un paria (...) Cred că este foarte puţin probabil să meargă acolo”, a declarat Boris Johnson pentru jurnalişti, în marja summitului NATO de la Madrid, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

“Întrebarea este dacă noi, ţările occidentale, ne eliberăm locurile în G20 şi lăsam controlul dezbaterilor în seama Chinei şi a Rusiei”, a mai spus el.

“Dacă vă retrageţi de la un eveniment precum G20, riscaţi să oferiţi altora şansa de a face propagandă”, a adăugat el.

Ţările occidentale, în frunte cu Statele Unite, fac presiuni asupra Indoneziei, care deţine anul acesta preşedinţia prin rotaţie a G20, să excludă Rusia de la această întâlnire.

Şeful statului indonezian şi preşedintele G20, Joko Widodo, va merge joi în Rusia, după o vizită în Ucraina prevăzută tot în cursul acestei săptămâni şi după ce a reprezentat Indonezia ca ţară invitată la summitul G7 din Germania.

Această ultimă reuniune, a explicat Boris Johnson, a fost în mare măsură dedicată întrebării “de a şti dacă facem suficient pentru a-i convinge pe cei indecişi”, în condiţiile în care mai multe ţări emergente nu au condamnat invazia rusă în Ucraina.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri