Boris Johnson: Mult mai multe familii îi vor pierde prematur pe cei dragi. Este cea mai gravă criză de sănătate publică

Data actualizării: Data publicării:
boris johnson, premierul marii britanii
Boris Johnson. Foto: Getty Images

Boris Johnson a declarat joi seară că epidemia de coronavirus este „cea mai gravă criză din sănătatea publică” din ultima generație, iar numărul cazurilor ar putea fi „mult mai mare” decât cel confirmat. Premierul britanic a mai spus că trebuie să fie sincer cu publicul și a avertizat că multe familii îi vor pierde prematur pe cei dragi. 

După o întâlnire de urgență, joi, a cabinetului de securitate (Cobra), coordonatorul științific al guvernului, Sir Patrick Vallance, a declarat că bilanțul îmbolnăvirilor s-ar putea situa în Marea Britanie între 5.000 și 10.000. Deocamdată, 20 de oameni sunt tratați pentru Covid-19 la terapie intensivă, dar Marea Britanie se situează cumva pe o traiectorie întârziată cu patru săptămâni în raport cu Italia, unde sunt mai mult de 1.000 de morți. 

În cel mai rău scenariu, 80 la sută din populația țării ar putea contracta virusul. La o rată a mortalității fie și numai de 1 la sută, asta ar însemna 500.000 de decese. 

„Trebuie să fie totul clar, este cea mai gravă criză în sănătatea publică din ultima generație. Unii oameni o compară cu o răceală de sezon. Nu e corect. În lipsa imunizării, această boală este mai periculoasă. Se va răspândi rapid”, a spus premierul britanic. 

Cu toate acestea, școlile nu se vor închide în Marea Britanie. De asemenea, Londra a interzis adunările cu mai mult de 500 de oameni, cum a făcut-o deja Scoția, dar nu e exclus totuși ca evenimentele majore să fie anulate din cauza presiunii asupra serviciilor publice.

Boris Johnson i-a sfătuit pe cei care au peste 70 de ani să nu meagă în croaziere, iar școlile să nu facă excursii în străinătate. 

Cea mai periculoasă perioadă este „la câteva săptămâni distanță”, crede premierul britanic, care i-a sfătuit pe oamenii cu simptome mai ușoare să stea acasă o săptămână. 

Cu toate acestea, Johnson crede că țara va trece cu bine peste această nouă criză.

Imunitatea de grup. Strategia anti-virus a lui Boris Johnson prevede ca lumea să ia boala.

Guvernul Boris Johnson vrea să aplice strategia încetinirii răspândirii epidemiei de coronavirus, nu stoparea acesteia, cu obiectivul atingerii imunităţii la nivelul comunităţii, notează agenţia de presă Bloomberg, citată de Mediafax.

„Guvernul Boris Johnson nu a spus direct acest lucru, dar planul de contracarare a coronavirusului este clar: încetinirea răspândirii epidemiei, nu stoparea acesteia. Cei mai mulţi oameni se vor îmbolnăvi, mulţi se vor simţi rău, dar aproape toţi îşi vor reveni”, comentează agenţia Bloomberg într-un articol intitulat „Strategia anti-virus a lui Boris Johnson prevede ca lumea să ia boala”.

Obiectivul este imunizarea comunităţii - punctul în care o proporţie mare a populaţiei a luat boala şi s-a imunizat, însă imunitatea nu li se va transmite celor care nu au avut boala. Scopul este să se întâmple aceste lucruri în lunile de vară, înainte de instalarea iernii următoare.

„Nu se poate opri în totalitate această epidemie, astfel că nu trebuie să încerci să o stopezi în totalitate. Ar fi oprită doar până când va apărea din nou, la sfârşitul anului, iar Serviciul britanic pentru Sănătate (NHS) este mai vulnerabil iarna şi apar alte probleme”, afirmă Patrick Vallance, consilier guvernamental britanic pe tema ştiinţifice.

David Halpern, şeful echipei guvernamentale de studiere a comportamentelor şi membru al Comitetului britanic de reacţie, a explicat că planul este atingerea imunităţii comunităţii la un nivel care să îi protejeze pe cei vulnerabili. „Va fi un moment - în contextul în care epidemia se va extinde şi probabil aşa va fi - în care vrem să protejăm grupurile de risc, iar cât timp îi protejăm se va atinge imunitatea comunităţii pentru restul populaţiei", a explicat David Halpern, citat de BBC.

Bilanţul epidemic în Marea Britanie a ajuns la zece morţi, înregistrându-se 590 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, a anunţat Departamentul britanic al Sănătăţii.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri