Boris Johnson: „Dacă Ucraina e invadată, războiul va fi urmat de o perioadă lungă și urâtă, cu represalii, răzbunare și insurgență”

Data actualizării: Data publicării:
Ukraine - Russian tensions
Boris Johnson avertizează că șocul unei invazii în Ucraina ar avea ecou în întreaga lume, inclusiv în Asia de Est și Taiwan. Foto: Profimedia Images

Premierul Boris Johnson avertizează, sâmbătă, în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen asupra „pericolului extraordinar la adresa lumii”, vorbind despre o posibilă escaladare a războiului din Ucraina.

The Guardian scrie că Boris Johnson a avut cel mai dur discurs susținut sâmbătă la Conferința de securitate de la Munchen. Acesta a spus că „dacă dialogul eșuează și Rusia alege să folosească violența împotriva unei populații nevinovate și pașnice din Ucraina și să ignore normele de comportament civilizat între state și să nu respecte Carta ONU”, atunci Occidentul ar trebui să acționeze”.

Boris Johnson a avertizat că dacă Vladimir Putin ar invada Ucraina, „războiul va fi urmat de o perioadă lungă și urâtă, care va consta în represalii, răzbunare și insurgență”.

„Suntem solidari cu poporul ucrainean și în unitate cu partenerii noștri internaționali și aliații NATO. Orice atac va duce la sancțiuni imediate, severe și ample”, a reiterat Boris Johnson, citat de BBC News.

„Părinții ruși ar plânge pierderea tinerilor soldați ruși, care în felul lor sunt la fel de nevinovați precum ucrainenii care se pregătesc acum pentru atac. După o generație de libertate în Ucraina, ne uităm acum la o generație care se pregătește pentru vărsare de sânge. Cred că Rusia nu ar avea nimic de câștigat din această aventură catastrofală, ci totul de pierdut”, a spus șeful guvernului de la Londra. 

Boris Johnson a promis că dacă Rusia invadează, aceasta nu va mai putea obține finanțare pe piețele de capital din Londra și a promis, de asemenea, că va cerceta afacerile rusești ale entităților corporative „dubioase” pentru a găsi beneficiarii finali din spatele acestora. 

„Vom deschide păpușile Matryoshka ale companiilor deținute de ruși și ale entităților deținute de ruși pentru a găsi beneficiarii finali în interior”, a subliniat premierul britanic, într-un angajament de a curăța așa-zișii bani ruși „murdari” din Marea Britanie.

„Trebuie să ne pregătim pentru o criză prelungită și trebuie să refuzăm împreună să fim obosiți sau uzați. Ceea ce are nevoie Europa este rezistență strategică”, a mai spus Boris Johnson. 

Citește și: Olaf Scholz la Conferința de Securitate din Munchen: Pacea în Europa poate fi păstrată doar dacă granițele sunt acceptate așa cum sunt

„De fiecare dată când am vizitat Ucraina, noi, occidentalii, am spus că stăm în spatele lor. Cât de goale, cât de lipsite de sens, cât de jignitoare ar părea aceste cuvinte dacă în momentul în care suveranitatea și independența Ucrainei ar fi amenințate, iar noi am privi în altă parte”, a adăugat premierul britanic. 

Discursul său a fost bine primit, dar Boris Johnson s-a confruntat imediat cu întrebări din sală legate de apelul său la unitate, având în vedere ruptura simbolizată de Brexit.

Premierul britanic a spus că o invazie în Ucraina ar reprezenta un șoc care ar avea ecou în întreaga lume, inclusiv în Asia de Est și Taiwan. Boris Johnson a precizat că efectul se va simți în fiecare domeniu. 

Boris Johnson a mai transmis că dacă forțele NATO sunt mai aproape de granița cu Rusia, acest lucru este un răspuns la acțiunile lui Vladimir Putin și tensiunile pe care le-a creat.

„Cu toții am convenit asupra obligațiilor legale de a proteja securitatea fiecărei țări din Europa”, a continuat Boris Johnson, spunând că căderea zidului Berlinului a reprezentat un moment incredibil.

„Țările din inima continentului nostru și-au recâștigat libertatea și dreptul suveran de a-și controla propriul destin și de a-și căuta propriile alianțe. Nu vom abandona speranța și impulsul acelei ere posibile datorită curajului a milioane de europeni”, a atenționat premierul britanic.

Citește și: Kamala Harris avertizează Rusia cu sancțiuni fără precedent dacă va invada Ucraina. „Granițele statelor nu pot fi schimbate cu forța”

În același timp, Boris Johnson a spus că Occidentul nu poate permite ca ușa deschisă a NATO să fie închisă sau trântită.

Ukraine - Russian tensions
Boris Johnson și Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Boris Johnson a reiterat „sprijinul fără echivoc al Regatului Unit pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei ” și în timpul unei întâlniri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la München. Cei doi lideri politici au insistat că „mai este timp ca președintele Putin să aleagă calea păcii și a diplomației”.

Citește și: Vladimir Putin şi-a admirat, în direct, dintr-un centru de comandă de la Kremlin, puterea nucleară

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri