Boris Johnson și-a cerut scuze că a participat la o petrecere în timpul lockdown-ului. Opoziția și colegi de partid i-au cerut demisia

Data actualizării: Data publicării:
Premierul britanic Boris Johnson, in parlament
Premierul britanic Boris Johnson, Foto: Profimedia Images

Premierul britanic Boris Johnson și-a cerut scuze miercuri pentru că a participat la o adunare de tipul „fiecare își aduce propria băutură” care a avut loc la reședința sa oficială în timpul primei carantine din timpul pandemiei. Opoziția i-a cerut să-și dea demisia, notează Reuters.

Johnson a recunoscut pentru prima dată că a participat la petrecerea de pe Downing Street pe 20 mai, 2020, atunci când adunările sociale au fost limitate la minim și a spus că înțelege furia cauzată de aceste informații.

„Știu că furia pe care o simt față de mine în privința guvernului pe care-l conduc atunci când ei se gândesc că până și în Downing Street regulile nu sunt urmate corespunzător de oamenii care fac regulile”, a declarat Johnson, cu față palidă, în Parlament.

Johnson, care a câștigat detașat alegerile din 2019 cu o promisiune că va asigura ieșirea Marii Britanii din UE, a spus că regretă acțiunea sa și că s-a gândit că adunarea a fost un eveniment legat de muncă.

„Am mers în acea grădină la puțin timp după ora șase pe 20 mai 2020 pentru a-i mulțumi unui grup de membrii de personal înainte de a mă întoarce în biroul meu 25 de minute mai târziu pentru a-mi continua munca”, a spus el. „Uitându-mă în urmă, ar fi trebuit să-i trimit pe toți înapoi înăuntru”.

Parlamentarii de opoziţie au spus că Johnson ar trebui să demisioneze. În plus, chiar unii membri ai formaţiunii sale, Partidul Conservator, au afirmat că el ar trebui să renunţe la post dacă se va stabili că a încălcat legile stricte pe care le-a introdus guvernul pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

„Apărarea sa care constă în a spune că nu ştia că era o petrecere este atât de ridicolă, încât insultă opinia publică britanică”, a declarat miercuri liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer, care l-a acuzat pe Johnson că minte şi i-a cerut demisia, potrivit AFP.

Două sondaje de opinie scurte arătau marți că mai mult de jumătate dintre respondenții britanici sunt de părere că Johnson ar trebui să-și dea demisia.

Premierul britanic riscă să fie ţinta unei anchete a poliţiei în legătură cu o „garden party” la Downing Street în mai 2020, în plină izolare, conform Agerpres.

Conform mai multor media, această petrecere ar fi fost organizată în grădina de la Downing Street la 20 mai 2020, în prezenţa liderului conservator, în vârstă de 57 de ani, şi a soţiei sale Carrie, într-un moment în care interacţiunile sociale erau limitate drastic.

Poliţia a confirmat luni că este „în contact” cu guvernul în legătură cu acest caz care ar putea face obiectul unei anchete pentru încălcarea regulilor sanitare.

În mai 2020, locuitorii din Marea Britanie nu se puteau întâlni decât cu o singură persoană în afara locuinţei, într-un loc public, în exterior şi cu condiţia de a păstra o distanţă de doi metri.

În plus, majoritatea elevilor nu puteau merge la şcoală, iar barurile şi restaurantele erau de asemenea închise.

Conform postului de televiziune ITV News, secretarul particular al lui Boris Johnson, Martin Reynolds, a trimis în mai 2020 un e-mail către o sută de persoane, invitându-le, „după o perioadă incredibil de încărcată”, „să profite de vremea frumoasă” pentru o recepţie „cu distanţare socială” în grădina de la Downing Street.

„Haideţi să ne întâlnim începând cu ora 18:00 şi veniţi cu propria băutură”, se încheia mesajul.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri