Boris Johnson și-a cerut scuze în Parlament pentru petrecerile cu alcool din lockdown, dar refuză să demisioneze

Data publicării:
Boris Johnson în Parlament
Boris Johnson a fost criticat dur în Parlamentul britanic după apariția raportului investigației cu privire la petrecerile sale din perioada lockdown-ului. Foto: Profimedia Images

Boris Johnson și-a cerut scuze, luni, în Parlamentul de la Londra, după ce au fost publicate concluziile incriminatoare ale investigației cu privire la petrecerile cu alcool care au avut loc la reședința oficială a premierului, în timpul perioadei de lockdown și restricții dure în Marea Britanie. Deși s-a angajat că va „remedia”, Johnson refuză să demisioneze, în ciuda apelurilor repetate din partea opoziției, dar mai ales din partea parlamentarilor propriului partid.

„Îmi pare rău pentru lucrurile pe care nu le-am făcut corect şi îmi pare rău pentru modul în care a fost tratat subiectul”, a declarat Johnson în faţa parlamentarilor britanici.

„Înţeleg şi voi remedia” situaţia, a adăugat el, promiţând schimbări administrative în gestionarea Downing Street.

El a dat asigurări că guvernul său rămâne „demn de încredere”, insistând asupra realizărilor pro-Brexit, asupra reuşitei campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului sau chiar asupra răspunsului la criza ucraineană.

„O să mă apuc de treabă”, a mai spus el, în contextul în care se află într-o poziţie delicată, apărând tot mai multe apeluri la demisie, inclusiv din rândul majorităţii sale conservatoare.

Cerându-i încă o dată demisia, liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer, a declarat, luni, despre premier că este un „om nerușinat”.

„Toată lumea știe că Boris Johnson a încălcat regulile și a mințit în fața întregii țări”, a spus și Ed Davey, liderul Partidului Liberal Democrat, al treilea partid ca mărime din Parlamentul de la Londra.

Criticilor extrem de duri din opoziție li s-au alăturat și parlamentari ai puterii de la Londra, inclusiv fosta prim-ministră Theresa May.

„Premierul a impus restricții serioase asupra libertăților cetățenilor britanici. Ei aveau dreptul să se aștepte ca premierul lor să citească și să înțeleagă aceste reguli. Fie el nu a citit regulile, fie nu le-a înțeles, fie s-a gândit că regulile nu i se aplică. Care răspuns este cel corect?”, a spus May în Camera Comunelor.

Concluziile investigației arată că au existat „serioase eșecuri de leadership” și „judecată slabă” în cadrul guvernului britanic.

„Cel puțin unele dintre aceste întâlniri arată un eșec serios în a respecta nu doar înaltele standarde așteptate de la cei care lucrează în inima guvernului, dar și standardele așteptate de întreaga populație britanică la acel moment particular”, scrie Sue Gray în raport.

„În condițiile pandemiei, când guvernul cerea cetățenilor să accepte restricții severe impuse vieților lor, comportamentul arătat la aceste petreceri este foarte greu de justificat”, a mai scris ea.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri