Boris Nemțov, opozantul lui Putin asasinat în fața Kremlinului, a fost urmărit de un agent FSB implicat în otrăvirea dizidenților

Data actualizării: Data publicării:
boris nemtov
Boris Nemțov, devenit unul dintre principalii opozanți ai lui Vladimir Putin, era văzut ca un posibil succesor al lui Boris Elțîn la președinția Rusiei. Foto: Profimedia Images

Politicianul rus Boris Nemțov a fost urmărit timp de aproape un an de zile de un agent care avea legătură cu o echipă care se ocupa de asasinarea opozanților politici înainte de a fi împușcat mortal, arată o investigație făcută de Bellingcat, The Insider și BBC.

Nemțov a fost un adversar înverșunat al președintelui Vladimir Putin. Uciderea sa în 2015 reprezintă cel mai răsunător asasinat politic de la venirea lui Putin la putere.

Autoritățile ruse neagă implicarea.

Bellingcat, The Insider și BBC au găsit dovezi că Nemțov a fost urmărit îndeaproape în 13 călătorii înainte de uciderea sa.

Boris Nemțov a devenit o figură proeminentă în anii ’90, a fost vicepremier sub conducerea președintelui Boris Elțîn și a fost văzut ca succesor al acestuia.

În schimb, Putin este cel care a venit la putere și Nemțov a fost dat la o parte în politica rusă. El a devenit un militant care a expus corupția și a denunțat atacul Rusiei din 2015 asupra estului Ucrainei.

Pe 27 februarie 2015, Nemțov a fost împușcat mortal în apropierea Kremlinului, cu doar câteva zile înainte de un protest anti-război pe care trebuia să-l conducă.

Cinci bărbați cu origini cecene au fost imediat arestați și ulterior închiși pentru asasinarea sa. Însă investigația oficială a lăsat cele mai urgente întrebări fără răspuns: cine a ordonat asasinatul și de ce?

La șapte ani de la asasinat, cele trei publicații arată dovezi că în lunile care au precedat momentul, Nemțov a fost urmărit în Rusia de un agent guvernamental care avea legături cu o echipă secretă de asasini.

Folosind date scurse despre rezervările de tren și avion, investigația arată că Nemțov a fost urmărit în cel puțin 13 călătorii.

Ulrima dată când agentul l-a urmărit pe Nemțov a fost pe 17 februarie 2015, la doar 10 zile înainte să fie asasinat.

Potrivit documentelor, numele agentului este Valeri Suharev. Toate dovezile sugerează că la acea vreme, el a lucrat pentru FSB, principala agenție de securitate a Rusiei. Unul dintre mandatele FSB este de a gestiona amenințările politice interne din partea Kremlinului, inclusiv monitorizarea mișcărilor oamenilor în țară.

Toate rezervările de tren și avion au fost înregistrate într-o bază de date a FSB, numită Magistral. Însă baza de date nu înregistrează doar mișcările oamenilor pe care agenții FSB îi urmărește, ci poate fi folosită pentru a dezvălui și mișcările agenților – oameni ca Suharev.

Astfel de informații sunt deseori scurse pe piața neagră și ajunge în mâinile jurnaliștilor.

„Într-o societate coruptă precum Rusia, (Magistral) este o sabie cu două tăișuri”, spune Christo Grozev, director executive al Bellingcat. „Și permite oamenilor ca noi chiar să meargă și să urmărească aceiași spioni, aceiași ofițeri FSB”, a mai spus Grozev.

O parte din datele originale pentru această investigație a fost cumpărată de Bellingcat prin brokeri din Rusia. Acei brokeri au căpătat datele de la oficiali corupți care au accesa la Magistral. BBC a folosit datele primite, fără a plăti, menționează compania britanică, de la surse care au acces la copii ale Magistral.

Bellingcat a folosit anterior date din Magistral pentru a investiga încercări de asasinare din Rusia. Investigațiile lor au dezvăluit dovezi ale existenței unei echipe secrete de asasini în cadrul FSB, care țintește oponenți ai Kremlinului. Guvernul rus întotdeauna a negat aceste acuzații.

Pentru această investigație, jurnaliștii au obținut rezervările de tren și de zbor făcute de Suharev și comparându-le mișcărilor lui Nemțov de care se știe, a reieșit un tipar inconfundabil.

Majoritatea călătoriilor făcute de Nemțov au fost de la Moscova, unde locuia, către Iaroslavl, aflat la 272 de km nord-est de capitală – unde activa în parlamentul regional.

Se pare că Suharev a știut de dinainte de planurile lui Nemțov, deoarece el adesea ajungea în același orași la doar câteva minute sau ore înaintea lui Nemțov.

O anumită călătorie arată cât de îndeaproape era urmărit Nemțov. În vara anului 2014, el a călătorit în Siberia. Nemțov și-a rezervat zborul online pe 2 iulie, la puțin timp după miezul nopții. La 10 minute după, Suharev a cumpărat un bilet către aceeași destinație, Novosibirsk, pentru aceeași dată la care ajungea Nemțov.

Un agent FSB ar putea folosi Magistral pentru a urmări ținta cu un astfel de grad de precizie, spune Grozev.

„Dacă ești un ofițer FSB, ai putea să intri în acea bază de date și să vezi, pentru o anumită persoană, toate biletele pe care le vor cumpăra, le-a cumpărat sau le cumpără exact în acest moment”, a declarat el pentru BBC.

Echipa care se ocupă de otrăviri

Nu este neobișnuit în Rusia ca agențiile de securitate să țină cont de liderii de opoziție proeminenți.

Însă Suharev nu era un recrut de rang scăzut al FSB într-o misiune obișnuită. Bellingcat a arătat legătura acestuia cu două aparente încercări de asasinare, ambele țintite către critici renumiți ai lui Putin.

Prima țintă a fost prietenul și protejat al lui Nemțov - Vladimir Kara-Murza, un politician de opoziție care, în săptămânile de după asasinat, deja arăta cu degetul spre Kremlin.

În mai 2015, Suharev a făcut parte dintr-o echipă care a mers la Kazan, oraș din estul Rusiei, în același timp cu Kara-Murza. La două zile după ce Kara-Murza s-a întors la Moscova, s-a prăbușit, neputând respira. A căzut într-o comă și a suferit de insuficiență multiplă de organe, însă și-a revenit.

El a fost otrăvit pentru a doua oară în 2017, supraviețuind și atunci. Guvernul rus a negat acuzațiile că agenții săi ar fi fost implicați în aceste otrăviri.

A doua țintă a fost Alexei Navalnîi, liderul de opoziție închis, ale cărui materiale video anticorupție au ajuns la milioane de ruși.

În 2020, Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok. Bellingcat a stabilit că o echipă FSB l-a urmărit pe Navalnîi către orașul estic Tomsk imediat înaintea otrăvirii.

Publicația a găsit că Suharev nu a făcut parte din echipa care l-a urmărit pe Navalnîi. Însă jurnalele convorbirilor arată că în lunile care au precedat evenimentul, Suharev a schimbat 145 de discuții telefonice sau mesaje text cu cel puțin patru membri ai acele echipe, precum și cu un ofițer FSB mai sus în lanțul de comandă.

Patru dintre acești bărbați erau printre cei 7 agenți FSB care au fost ulterior sancționați de SUA și Marea Britanie pentru implicarea lor în încercarea de asasinare.

Guvernul rus a negat întotdeauna orice implicare în otrăvirea lui Navalnîi.

BBC a solicitat guvernului rus și FSB să comenteze dovezie că Boris Nemțov a fost urmărit îndeaproape de un agent cu legături în rândul unei echipe de asasinare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a spus: „Toate acestea nu au legătură cu guvernul rus. Pare a fi o altă născocire”. FSB nu a răspuns solicitării.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri