Borrell: NATO nu va intra în acest război. Dacă Alianța ar participa, ar însemna că începe „al treilea război mondial”

Data actualizării: Data publicării:
josep borrell
Șeful diplomației europene, Josep Borrell. Foto: Profimedia Images

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a acuzat joi Rusia că „bombardează sistematic oraşele ucrainene” şi a insistat că preşedintele rus Vladimir Putin va trebui să dea socoteală pentru aceste fapte. Borrell spune că NATO nu va intra în acest război pentru că se doreşte evitarea unei extinderi a conflictului.

„Ruşii bombardează sistematic oraşele ucrainene”, lucru pe care armata rusă „ştie să-l facă bine”, aşa cum a demonstrat-o la Alep, în Siria, sau la Groznîi, în Cecenia, a denunţat Borrell într-un interviu acordat postului France Info, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă este de părere că Moscova are într-adevăr intenţia de a ataca civili şi, prin urmare, dacă se poate considera că comite o crimă de război, Borrell a răspuns că ruşii „bombardează sistematic oraşele (...) acolo unde trăiesc civili. (...) Nu caută obiective militare”, pentru că nu sunt în stare să învingă rezistenţa trupelor ucrainene.

Citește și Imagini din satelit cu dezastrul din Mariupol, după bombardamentele rusești. Morții din oraș sunt îngropați în gropi comune

Totodată, într-un interviu acordat miercuri seară la emisiunea „El Objetivo”, difuzată de postul de televiziune spaniol La Sexta, Borrell a apreciat că autorităţile de la Beijing ar putea juca „un rol important” în încheierea războiului din Ucraina, dat fiind că „nimeni nu are aşa o influenţă asupra Rusiei” precum China.

Borrell a insistat că o soluţie „nu pare a se prefigura la orizont” în aceste momente, dar că întâlnirea din Turcia dintre miniştrii de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, şi rus, Serghei Lavrov, „reprezintă un prim pas”.

„Trebuie găsite ţări care nu sunt implicate în conflict. Dacă China ar vrea, ar putea juca un rol important în soluţionarea acestui conflict”, a insistat Borrell.

Şeful diplomaţiei europene a dat asigurări că în niciun moment NATO nu va intra în acest război pentru că se doreşte evitarea unei extinderi a conflictului, deoarece, dacă Alianţa nord-atlantică ar participa, ar însemna că începe „al treilea război mondial, un război nuclear”. În acest sens, Borrell a calificat drept „extrem de iresponsabile” ameninţările cu apăsarea „butoanelor nucleare” şi a dat asigurări că Europa nu va intra în acest joc.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri