Borrell: UE va discuta cu talibanii, dar asta nu înseamnă o recunoaştere a noului guvern afgan

Data actualizării: Data publicării:
josep borrell
Josep Borrell, șeful diplomației europene. Foto: Profimedia

Uniunea Europeană va discuta cu talibanii, în cazul în care condiţiile o permit, dar acest lucru nu înseamnă că blocul comunitar recunoaşte noul guvern afgan, afirmat vineri şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, potrivit Reuters.

„Am decis să lucrăm într-o manieră coordonată, să ne coordonăm contactele cu talibanii, inclusiv printr-o prezenţă la Kabul în cazul în care condiţiile de securitate permit acest lucru”, a declarat Borrell într-o conferinţă de presă după reuniunea informală a miniştrilor de externe europeni, desfăşurată în Slovenia.

Această prezenţă la Kabul are drept obiectiv să permită continuarea evacuărilor persoanelor care doresc să părăsească Afganistanul.

„Pentru a sprijini populaţia afgană, va trebui să discutăm cu noul guvern din Afganistan, ceea ce nu înseamnă recunoaşterea. Este o interacţiune operaţională”, a declarat şeful diplomaţiei UE, potrivit Agerpres.

El a adăugat că această discuţie se va extinde în funcţie de atitudinea guvernului afgan, cum ar fi respectarea drepturilor omului, a statului de drept şi a presei şi condiţia ca Afganistanul să nu servească drept „bază pentru exportul de terorism către alte ţări”.

Cine va conduce noul guvern din Afganistan

Cofondatorul mișcării talibane și liderul politic al islamiștilor, mullahul Abdul Ghani Baradar, va fi noul șef al guvernului, potrivit Reuters, care citează surse talibane.

Conducerea noului guvern din Afganistan va fi completată de mullahul Mohammad Yaqoob, fiul cofondatorului taliban Mohammad Omar și de Sher Mohammad Abbas Stanekzai.

„Toți liderii de vârf au ajuns la Kabul, unde pregătirile sunt în faza finală pentru a anunța noul guvern”, a declarat un oficial taliban pentru Reuters.

Haibatullah Akhunzada, liderul religios al talibanilor se va concentra pe problemele religioase. Acesta se află la conducerea mișcării talibane din mai 2016 și s-a ocupat de problemele politice, militare și religioase.

Talibanii declară că anunţarea noului guvern mai are de aşteptat

Talibanii au transmis vineri că anunţarea noului guvern va mai avea de aşteptat o vreme, după ce au apărut speculaţii că acest anunţ ar urma să fie făcut chiar pe 3 septembrie, după rugăciunea musulmană, transmite EFE, citată de Agerpres. 

„Ideea că Emiratul Islamic va anunţa azi (vineri - n.r.) formarea noului guvern reprezintă doar o propagandă incorectă şi zvonuri. Până acum nu s-a stabilit o dată pentru anunţarea noului guvern”, a declarat pentru agenţia de presă spaniolă un purtător de cuvânt al talibanilor, Bilal Karimi.

Reprezentantul talibanilor a recunoscut totuşi că s-au încheiat consultările între talibani şi politicieni afgani cu privire la formarea unui nou sistem islamic care va guverna Afganistanul, acest proces accelerându-se după retragerea definitivă a trupelor americane din ţară, în noaptea dinaintea datei-limită stabilită pentru retragere, 31 august.

Discuţiile talibanilor cu membrii opoziţiei afgane s-au desfăşurat în cadrul unor reuniuni cu reprezentanţii consiliului interimar format de urgenţă pentru a ajuta la tranziţia de putere. Consiliul este condus de fostul preşedinte afgan Hamid Karzai, de fostul şef al executivului şi preşedinte al Consiliului Superior pentru Reconciliere Naţională, Abdullah Abdullah, şi de liderul Partidului Hizb-e-Islami şi fost comandant de război, Gulbuddin Hekmatyar.

Totuşi, surse apropiate consiliului afirmă că aceste contacte cu talibanii au fost foarte superficiale, fiind mai degrabă conversaţii personale pentru a face schimb de opinii.

"Consiliul s-a dizolvat la puţine zile după formarea sa, după ce talibanii nu au arătat niciun interes faţă de ideea de a se consulta cu regularitate cu membrii acestui consiliu", a declarat pentru EFE, sub rezerva anonimatului, un fost funcţionar afgan care a colaborat cu respectivul consiliu.

Singura certitudine cu privire la noul guvern taliban este că acesta va adopta legea islamică sau Sharia, notează EFE, care menţionează totodată că circulă zvonuri potrivit cărora mollahul Abdul Ghani Baradar, cofondator al mişcării talibane şi şef al biroului politic al insurgenţilor în Qatar, ar putea fi viitorul preşedinte al Afganistanului, şi că actualul lider al talibanilor, mollahul Hibatullah Akhundzada, ar urma să devină liderul spiritual suprem al ţării.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri