Brazilia îi evacuează pe băștinașii care mor de foame din Jungla Amazoniană. Președintele Lula îl acuză pe Bolsonaro de genocid

Data publicării:
Un elicopter zboară foarte aproape de o barcă pe un râu
Se estimează că 20.000 de mineri ilegali operează pe teritoriul rezervației Yanomami, bogată în aur, diamante și minerale. Foto: Profimedia Images

Autoritățile braziliene au evacuat 16 băștinași Yanomami din Jungla Amazoniană pentru a primi îngrijiri medicale, după ce guvernul a decretat stare de urgență medicală, scrie BBC.

Aborigenii evacuați din junglă trăiau într-o rezervație indigenă din statul Roraima, în nordul Braziliei.

Președintele Luiz Inácio Lula da Silva l-a acuzat pe predecesorul său de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, de comiterea unui genocid împotriva tribului. Guvernul a decretat stare de urgență medicală după ce sute de copii din tribul Yanomami au murit de malnutriție.

Victimele au murit cel mai probabil din cauza apei poluate în urma activităților miniere și de exploatare forestieră desfășurate în această zonă dens împădurită unde băștinașii se confruntă cu insecuritatea alimentară.

elicopter-militar-junglă
Minerii au deschis focul în 2021 asupra membrilor tribului folosind arme automate. Foto: Profimedia Images

Lula a vizitat sâmbătă provincia Roraima, care se află la granița cu Venezuela și Guyana, și a spus că a rămas „șocat” de ceea ce a găsit acolo.

„Mai mult decât o criză umanitară, ceea ce am văzut în Roraima a fost genocid: o crimă premeditată împotriva [băștinașilor] Yanomami, comisă de un guvern nepăsător în fața suferinței”, a mai spus Lula. „Am venit aici să spun că vom trata populația noastră indigenă ca pe niște ființe umane”.

În jur de 28.000 de băștinași trăiesc în rezervația Yanomami. Aceștia vânează, practică agricultura la scară mică și trăiesc în sate mici, împrăștiate și semipermanente.

Minerii ilegali au contaminat râurile și au deschis focul cu arme automate asupra băștinașilor

Se estimează că 20.000 de mineri ilegali operează pe teritoriul rezervației bogate în aur, diamante și minerale. Minerii au deschis focul în 2021 asupra membrilor tribului folosind arme automate.

Noul guvern al lui Lula a spus că peste 500 de copii care trăiesc în triburile de indigeni au murit în ultimii ani după ce au băut apa contaminată cu mercur, o situație legată direct de activitățile miniere de exploatare a zăcămintelor de aur.

Minerii au fost acuzați că au otrăvit râurile cu mercur și au distrus pădurile, ambele fiind surse de hrană esențiale pentru băștinașii Yanomami, potrivit Time. Activiștii spun că minerii au comis acte de violență sexuală și că i-au amenințat cu moartea pe membrii tribului.

activități ilegale de minerit în Amazon
Președintele brazilian a promis în timpul vizitei sale în provincia Roraima că va elimina mineritul ilegal. Foto: Profimedia Images

Lula a depus jurământul de preluare a funcției de președinte al Braziliei pe data de 1 ianuarie după ce l-a înfrânt de puțin în alegeri pe Jair Bolsonaro, societatea braziliană fiind profund polarizată.

Președintele brazilian le-a spus reporterilor în timpul vizitei sale în Roraima că va elimina mineritul ilegal, dar nu a oferit alte detalii despre politicile sau programele pe care le va adopta pentru a atinge acest obiectiv.

Specialistul în medicina tropicală, Andre Siqueira, care lucrează acum în regiunea Roraima, a spus pentru BBC că a întâlnit mai multe cazuri severe de malnutriție în familiile de indigeni, descriind situația drept „catastrofică” și „dezastruoasă”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri