Video Brexitul adâncește vechi probleme în Irlanda de Nord, iar tinerii încep să emigreze în masă

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
tanar care vorbeste cu marea in spate
Aproape jumătate dintre tinerii din Irlanda de Nord vor să plece Foto: captură video Digi24

De la sfârșitul anilor '90, situaţia a fost în general calmă în zona de graniță dintre Irlanda și Irlanda de Nord. Dar de când Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, în Irlanda de Nord au avut loc mai multe revolte. Conflictul dintre catolici și protestanți este vizibil în special în Belfast, unde ziduri înalte despart cele două tabere. Creșterea violenței și problemele economice i-au făcut pe mulți tineri să plece şi să înceapă o viață nouă în altă parte. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

 

S-au încheiat zilele copilăriei: Mia îşi face bagajele şi va începe o viaţă nouă în altă parte. Peste câteva zile se va muta în Scoţia şi va lăsa în urmă Irlanda de Nord.

Sunt mai multe oportunităţi, acolo sunt locuri de muncă mai bine plătite şi mai multe”, spune Mia Jackson, studentă.

Întrebată dacă crede că se mai întoarce, tânăra răspunde: „Probabil că nu, cu excepția cazului în care va exista o slujbă foarte bună care să mă aştepte. Serviciile publice sunt mult mai bune decât în Irlanda de Nord, un alt motiv pentru care aş rămâne acolo”.

O plecare dureroasă pentru o mamă

Planurile Miei nu sunt ceva nemaivăzut: va studia Geografia. Mama ei spune că plecarea fiicei sale de acasă face parte din viață. Dar gândul că Mia ar putea rămâne acolo e dureros.

Este doar una dintre numeroasele familii pe care le-ar putea aştepta o lungă despărţire. Aproape jumătate dintre tinerii nord-irlandezi plănuiesc să plece şi majoritatea n-au de gând să se întoarcă.

Nu e vorba doar de mine, ci în special de cei care ne-am născut și am crescut în Belfast. Am văzut oraşul în ultimii 18 ani. Ne-am plictisit puţin de el, ne-am cam săturat de el. Aproape toţi tinerii de vârsta mea din Belfast vor să meargă în Anglia, Scoţia sau Ţara Galilor”, spune Mia.

Migrația a devenit un adevărat fenomen

Pentru tinerii de pretutindeni vine momentul în care pleacă de acasă. Dar în Irlanda de Nord aproape că a devenit o migraţie. E vorba, oare, doar de plictiseală?

Luke va părăsi curând Belfastul şi va merge în Cambridge, Anglia.

Irlanda de Nord e casa mea. Avem propria noastră cultură, propriul mod de socializare, suntem sarcastici, avem anumite mâncăruri care ne plac şi pe care nu le găseşti nicăieri. Cu toţii am avut o astfel de experiență în Irlanda de Nord”, spune Luke Patterson, student.

Dar e foarte posibil ca nici el să nu se mai întoarcă.

Aici nu ai posibilitatea de a te dezvolta, nu e o societate atât de progresistă și incluzivă, o societate care să respecte pe toată lumea”, explică Luke.

Exodul afectează serios economia

Trecutul reprezintă o parte a problemei pentru generaţia tânără. Două facțiuni sunt în continuare în conflict în ceea ce priveşte soarta pe care ar trebui s-o aibă Irlanda de Nord: cu Regatul Unit, așa cum este acum, sau reunificată cu restul Irlandei? Luke vrea să studieze Ştiințe Politice şi s-a săturat de toate aceste tensiuni fără sfârșit.

Oamenii de aici sunt etichetaţi fie unionişti, fie naționalişti şi asta creează probleme. Cred că problema pe care o avem noi aici, în Irlanda de Nord, este că ne concentrăm asupra lucrurilor greșite. Și acest exod al tinerilor care pleacă la studii sau la muncă și nu se mai întorc niciodată va afecta serios economia”, spune Luke Patterson.

Irlanda de Nord riscă să-și piardă oamenii cu studii, pe cei calificați. Ann Watt a petrecut ani buni cercetând problema.

Oamenii sunt conștienți de acest fenomen, e vorba de familiile lor, de cunoscuţi care au plecat și nu s-au mai întors. Ne confruntăm cu un nivel scăzut de calificare, cu rate mici de productivitate şi inovare și totuși iată-ne, exportăm generații de tineri talentați”, arată Ann Watt, reprezentanta unui think-tank.

Un cerc vicios

De mulți ani, creșterea economică a Irlandei de Nord a fost lentă. Nivelul de trai de aici este mai scăzut decât în oricare altă regiune a Marii Britanii. Aşa că tinerii au toate motivele să plece, lucru care perpetuează un cerc vicios. Fără ei, economia are șanse mici de creștere și calitatea vieții nu se va îmbunătăţi.

Keith Anderson are mare nevoie de tinere talente. Compania sa ajută alte firme să se protejeze împotriva hackerilor și altor infractori cibernetici. Cererea este enormă, așa că vrea să se extindă şi caută specialiști.

Belfast este un hub cibernetic în Marea Britanie și asta dintr-un motiv foarte întemeiat: avem foarte multă experiență, dar avem nevoie de mai mulți oameni”, spune Keith Anderson, consultant în securitate cibernetică.

Compania sa este o dovadă a dilemei din regiune. Are mult potențial de creștere și ar face angajări, numai că nu există doritori. Irlanda de Nord pur și simplu nu este atractivă.

În acest moment situaţia mă împiedică să avansez și există o mulţime de factori care explică motivul pentru care se întâmplă acest lucru”, afirmă Keith Anderson.

O problemă ținută sub preș de politicieni

De zeci de ani, partidele aflate la guvernare s-au luptat cu această problemă și cu consecințele sale economice. Dar au existat prea puţine inițiative menite să contracareze exodul tinerilor. Nici măcar nu am putut găsi pe cineva dispus să ne vorbească despre acest lucru.

Am fost cu adevărat surprinsă că nu a existat nicio politică sau strategie pentru a aborda această problemă. Pierderea unui număr atât de mare de tineri talentați mi se pare un eşec al guvernului”, arată Ann Watt, reprezentanta unui think-tank.

Luke nu prea vrea să plece, spune că mai degrabă se simte obligat. Dar, spre deosebire de majoritatea colegilor săi, el se gândește serios să se întoarcă în Belfast după absolvire.

Depinde de politicienii noștri să prezinte Irlanda de Nord într-o lumină pozitivă şi să se asigure într-adevăr că oamenii vor să se întoarcă, să aibă locuri de muncă bune, şcoli bune, să trăiască bine”, consideră Luke Patterson, student la Științe Politice.

Ceea se spune Luke seamănă puţin cu discursul unui politician. Ar putea fi o alegere bună pentru cariera lui, dacă se întoarce. Irlanda de Nord are nevoie de mai mulţi tineri cu idei proaspete.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri