Video Bucăți carbonizate din racheta spațială chineză care s-a prăbușit necontrolat au fost găsite în sate din Malaezia și Indonezia

Data actualizării: Data publicării:
rest din racheta spatiala chineza prabusita
Bucăți carbonizate din racheta spațială chineză care s-a prăbușit necontrolat au fost găsite lângă case, în Malaezia și Indonezia. FOTO: Captură Youtube

Mai multe bucăți de metal arse, care ar fi resturi ale rachetei spațiale chineze care s-a prăbușit necontrolat pe pământ, au fost găsite în apropierea unor case, în sate din Malaezia și Indonezia.

Un inel de metal carbonizat, cu diametru de aproximativ cinci metri, a fost găsit duminică în Kalimantan, Indonezia.

Jonathan McDowell, astrofizician la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică, a declarat că bucata de metal pare să aibă dimensiuni care să se potrivească unor părți din rachetă. Nu am nicio îndoială că e de la racheta respectivă, a spus el.

La începutul săptămânii, China a declarat că va verifica cu atenție unde s-au prăbușit resturi ale rachetei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Duminică, presa locală a scris că două familii au fost evacuate din casele lor din Sarawak, Malaezia, din cauza temerilor legate de nivelul de radioactivitate, după ce în apropiere au fost găsite resturi care ar fi ale rachetei. Totodată, a fost raportat că o bucată de metal a rămas înfiptă în pământ.

Agenția spațială din Malaezia și consiliul pentru energie atomică fac investigații împreună cu poliția locală.

Astroficianul McDowell a spus că, deși este dificil de spus din fotografii dacă este vorba despre resturi ale rachetei, crede că mai multe părți ale acesteia au ajuns lângă granița cu Indonezia și Malaezia, având în vedere că au existat numeroase rapoarte din presa locală despre oameni care au găsit diverse obiecte de metal. Oamenii din Sarawak au făcut publice imagini cu resturi care luminau cerul noaptea. „La început am crezut că este o stea căzătoare”, a spus Aizul Sidek, care a filmat momentul. Un alt localnic a declarat în presa locală că a fost surprins în jurul orei 12.40 de un zgomot puternic și că toată casa i s-a zguduit, scrie The Guardian.

NASA a acuzat China de lipsă de responsabilitate, duminică, după ce o rachetă spațială lansată în urmă cu o săptămână a reintrat necontrolat în atmosfera Pământului și s-a dezintegrat deasupra Oceanului Indian. Agenția spațială chineză a făcut anunțul după ce segmentul de rachetă s-a prăbușit, iar mai mulți oficiali americani de la NASA au reproșat autorităților chineze că nu au transmis informații cu privire la această prăbușire potențial periculoasă.

Conform The Guardian, racheta Long March 5B a fost folosită pentru a trimite în spațiu nava Wentian, în care se afla al doilea dintre cele trei module spațiale necesare finalizării stației spațiale chineze Tiangong. Segmentul care s-a prăbușit a avut peste 20 de tone, conform aceleiași surse.

Într-un comunicat publicat pe contul său de pe platforma online WeChat, Agenţia spaţială chineză a dezvăluit coordonatele zonei în care s-a produs impactul: în Marea Sulu, la aproximativ 57 de kilometri depărtare de coastele estice ale insulei filipineze Palawan.

Agenţia spaţială malaeziană a precizat că a detectat mai multe fragmente desprinse din racheta chinezească în timp ce ardeau în atmosferă înainte să se prăbuşească în Marea Sulu, la nord-est de Insula Borneo.

„Deşeurile desprinse din rachetă au luat foc în timp ce intrau în spaţiul aerian terestru, iar deşeurile în flăcări au traversat spaţiul aerian malaezian, fragmentele putând fi detectate în mai multe zone, mai ales când au traversat spaţiul aerian de deasupra statului Sarawak”, a precizat agenţia malaeziană.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri