Buldozere și tunuri cu apă, pregătite de poliția din Paris pentru protestul „Convoiul libertății”

Data publicării:
camion care participa la protestul convoiul libertatii in franta
Șoferii din Franța, inspirați de mișcarea „Convoiul libertății” din Canada, se pregătesc să protesteze în Paris Foto: Profimedia Images

Poliţia din Paris a mobilizat 7.200 de agenți și aduce buldozere și tunuri cu apă pentru ca străzile din capitala Franței să nu fie ocupate în cursul acestui weekend, când este anunțat un protest al mișcării „Convoiul libertăţii”, relatează agenția dpa, citată de Agerpres.

Protestatarii - nemulțumiți de restricțiile impuse în pandemie și de obligativitatea vaccinării - se inspiră din modul de a manifesta adoptat de șoferii de camioane din Canada, care practic au paralizat întreaga activitate în capitala Ottawa şi au perturbat comerţul transfrontalier cu SUA.

Ministerul francez de Interne a interzis accesul unui convoi de camionagii şi alţi şoferi nemulţumiţi, iar organizatorii protestului au fost ameninţaţi cu pedepse cu şase luni de închisoare şi amenzi de 7.500 de euro.

Cu toate acestea, participanţii au început deja să pornească din mai multe oraşe din Franţa şi ar urma să ajungă la Paris vineri seara.

Principalul motiv al protestelor este reprezentat de regulile stricte impuse persoanelor care nu sunt vaccinate împotriva COVID-19. Începând din 25 ianuarie, acestea au putut participa la activităţi publice doar într-o măsură limitată. Nemulţumirile au fost amplificate și de creşterea preţurilor produselor petroliere.

Protestele din Canada au inspirat mișcări similare în țări precum SUA, Franța și Australia, iar „Convoiul libertății” riscă acum să devină o mișcare internațională. Demonstrațiile, în care au fost folosite sute de tiruri și camioane pentru a bloca drumuri importante de acces dintre SUA și Canada, au forțat mai multe uzine de automobile să își oprească sau să-și reducă activitatea.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri