Bulgaria acuză Rusia de atacuri cu bombă asupra unor depozite de armament. Armele urmau să fie exportate în Ucraina și Georgia

Data actualizării: Data publicării:
steagul bulgariei și al rusie desenate pe un zid crăpat
Foto: Profimedia Images

Procurorii bulgari suspectează șase cetățeni ruși de implicarea în atacuri cu bombă la fabrici de muniție și armament de pe teritoriul țării, scrie presa de la Sofia, citată de The Moscow Times.

Purtătoarea de cuvânt a procurorului general al Bulgariei, Siika Mileva, a spus că s-a descoperit că cele patru incidente ar avea legătură cu o încercare de otrăvire a comerciantului de armament, Emilian Gebrev, conform agenției de presă bulgare.

Trei cetățeni ruși suspectați că lucrează în colaborare cu GRU sunt acum dați în urmărire pentru că ar fi fost implicați în tentativa de asasinat. Alți trei s-au aflat în Bulgaria în perioada în care a avut loc tentativa de asasinat și exploziile de la fabricile de muniție și armament. Acestea au avut loc în 2011, 2015 și 2020.

Toate armele și muniția distruse în explozii urmau să fie exportate în Ucraina sau Georgia.

„Dovezile strânse duc la concluzia că scopul cetățenilor ruși era de a intercepta armament și muniție care urma să se îndrepte spre Ucraina și Georgia”, susține procurorul general al Bulgariei, care mai spune și că lucrează în colaborare cu autoritățile cehe pentru a găsi o posibilă legătură între cele patru explozii și atacurile la depozitul de armament din Cehia, incident care a dus la un scandal diplomatic major între Praga și Moscova.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a ironizat acuzațiile bulgarilor despre care a spus că „vor să îi depășească pe cehi”.

Acuzațiile Bulgariei vin după un scandal diplomatic între Rusia și Cehia privind un incident similar

Praga a acuzat serviciile speciale ruse că au fost implicate în plănuirea unui atac cu bombă la un depozit de armament ceh din 2014, iar în urma acestui conflict diplomatic s-a ajuns la expulzări succesive de diplomați de ambele părți ale conflictului. Kremlinul a negat acuzațiile pe care le-a calificat drept „absurde”. Inclusiv Bulgaria a expulzat diplomați ruși în solidaritate cu Cehia.

Citiți și: Cehia le cere aliaţilor săi din UE şi NATO să expulzeze și ei diplomaţi ruşi

„Există o bănuială bine întemeiată cu privire la implicarea unor ofiţeri ai serviciului de informaţii rus GRU, unitatea 29155, în explozia depozitului de muniţii din zona Vrbetice”, (localitate aflată la circa 300 de kilometri sud-est de Praga), a declarat premierul Babis, la momentul declanșării scandalului.

Moscova a profitat, însă, de o ruptură între președintele ceh, pro-rus, și guvernul țării, pro-european, pentru a numit situația de la Praga, drept o „schizofrenie”. Președintele Milos Zeman a pus la îndoială afirmațiile făcute de premier și de reprezentanții guvernului cu privire la implicarea Rusiei în explozia de la depozitul de armament, sugerând că explozia ar fi putut fi un accident.

Val de expulzări din ambasadele europene

Guvernul ceh a expulzat la 17 aprilie 18 diplomaţi ruşi după ce investigaţiile efectuate au confirmat participarea Rusiei la „cel mai mare atac pe teritoriul ceh după 1968”, potrivit declaraţiei şefului comisiei parlamentare cehe pentru afaceri externe, Ondrej Vesely, care s-a referit la explozia produsă la depozitul de muniţii de la Vrbetice.

În replică, Rusia a expulzat 20 de diplomaţi cehi, 5 polonezi şi 3 slovaci, după ce guvernele acestora expulzaseră la rândul lor diplomaţi ruşi ca gest de solidaritate faţă de Praga.

Și România a expulzat luni un oficial din Ambasada Rusiei la București. Autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a lui Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București. Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24 că Alexey Grishaev desfășura „activități de spionaj”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri