Bulgaria vrea să discute cu Gazprom pentru a obține reluarea livrărilor de gaz rusesc

Data publicării:
statie de gaz
Gazprom a oprit în aprilie livrările către Bulgaria motivând că nu a făcut plata gazului în ruble Foto: Profimedia Images

Bulgaria va trebui să discute cu Gazprom în legătură cu reluarea livrărilor de gaze naturale, care au fost oprite în aprilie, a anunţat luni ministrul interimar al Energiei, Rossen Hristov, după ce noul guvern de la Sofia a promis să asigure un nivel adecvat al aprovizionării pentru această iarnă, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

„Ţinând cont de solicitările din partea companiilor şi a sindicatelor, în realitate, discuţiile cu Gazprom privind reluarea livrărilor sunt inevitabile”, a afirmat Hristov.

Oficialul bulgar nu a precizat când vor avea loc discuţiile cu partea rusă, deşi a declarat că Sofia va negocia săptămâna aceasta cu Azerbaidjan  o majorare a livrărilor de gaze azere şi va discuta despre aprovizionare și cu traderi de gaze din Turcia.

Peste 90% din gazele naturale importate de Bulgaria erau din Rusia. În 27 aprilie, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale în Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului.

Anual, Bulgaria consumă aproximativ trei miliarde de metri cubi de gaze.

Ministrul Rossen Hristov, specialist în domeniul energiei, care la un moment dat a lucrat pentru compania italiană Enel, a primit acest portofoliu la 2 august, odată cu învestirea unui guvern interimar la Sofia.

Bulgaria trece printr-o criză politică de mai multe luni și va avea alegeri anticipate la 2 octombrie.

Guvernului condus de fostul premier Kiril Petkov a căzut în iunie prin moțiune de cenzură, într-un context marcat de inflaţia în creştere, de incertitudini privind aprovizionarea cu gaze şi de alte efecte ale războiului din Ucraina. Guvernul lui Petkov, cunoscut pentru abordarea sa reformistă, pentru angajamentul de a lupta împotriva corupției și pentru poziția fermă anti-Rusia, a fost în funcție doar șase luni, însă în ultimele săptămâni înainte de demitere a pierdut o parte esențială a sprijinului politic în parlamentul de la Sofia. Kiril Petkov a dat vina pe Rusia și pe puternica mafie bulgară pentru demiterea guvernului său prin moțiune de cenzură.

Premierul interimar al Bulgariei este acum Galab Donev, fost ministru al muncii. Cabinetul său va funcţiona până când se va forma un nou guvern, în urma alegerilor anticipate.

Încă de la învestire, analiștii politici se aşteaptau ca noul executiv să adopte o linie mai puţin dură împotriva Moscovei și prognozau că va încerca probabil să obțină reluarea importurilor de gaze din Rusia şi eventual să-și îmbunătățească relaţia bilaterală, deteriorată după ce guvernul Petkov a expulzat 70 de diplomaţi ruşi suspectaţi de spionaj.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri