Butoiul cu pulbere al Asiei. Ce mutare militară îngrijorătoare a făcut China în această zonă

Data publicării:
170702062321-south-china-sea-map-exlarge-169

Regimul de la Beijing a instalat echipamente militare de bruiaj în Marea Chinei de Sud, susțin oficiali ai Statelor Unite. Această întindere maritimă este una dintre zonele geopolitice fierbinți ale Asiei, prinsă în multiple dispute teritoriale.

Sistemele de bruiaj ar fi fost montate în ultimele trei luni, susține Departamentul de Apărare al SUA, potrivit The Wall Street Journal. Tehnica ar fi fost instalată pe Insulele Spratly, unul dintre avanposturile militare ale Chinei.

În prezent, autoritățile de la Beijing derulează o veritabilă cursă a înarmării în Marea Chinei de Sud.

La finele lunii martie, forțele aeriene chineze au desfășurat exerciții militare de amploare în Marea Chinei de Sud în vederea „consolidării pregătirii de război”. Exercițiile militare au survenit pe fondul politicii de hegemonie militară a președintelui chinez Xi Jinping, care le-a cerut recent soldaților să fie pregătiți oricând de un „război sângeros” cu inamicii Chinei.

Un think tank din Statele Unite a dat publicității în decembrie 2017 o serie de imagini din satelit care surprind, pe un segment de timp de mai multe luni, depozite de muniții proaspăt construite, stații radar și stocuri de combustibil în Marea Chinei de Sud.

Raportul elaborat de think tank-ul american Center for Strategic and International Studies (CSIS) descrie această pepinieră de armament ca fiind începutul unei „crize cu încetinitorul” într-una dintre cele mai fierbinți dispute teritoriale de pe planetă.

Vorbim despre o infrastructură militară care se întinde pe 29 de hectare, inclusiv depozite de muniții, magistrale de senzori, sisteme radar și amplasamente pentru lansatoare de rachete.

Disputa din Marea Chinei de Sud are următorii protagoniști: China vs. Taiwan, care își dispută în întregime suprafața maritimă; Indonezia, China și Taiwan – dispută asupra apelor la nord-est de Insulele Natuna; Filipine, China și Taiwan – dispută asupra recifului Scarborough Shoal; Vietnam, China și Taiwan – dispută asupra Insulelor Spratly; China, Taiwan și Vietnam – dispută asupra Insulelor Paracel; Malaezia, Cambodgia, Thailanda și Vietnam – dispută asupra unor anumite arii din Golful Thailandei; Singapore și Malaezia – dispută asupra Strâmtorilor Johor și Singapore.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri