Cadavre în descompunere, lăsate în afara unui spital mare din Papua Noua Guinee. În morgă nu mai este niciun loc

Data actualizării: Data publicării:
angajati ai unui spital pun un cadavru intr-un cosciug
Cadavre în descompunere, lăsate în afara unui spital mare din Papua Noua Guinee. În morgă nu mai este niciun loc. FOTO: Profimedia Images

Mai multe imagini făcute publice cu cadavre lăsate în afara morgii unuia dintre spitalele mari din Papua Noua Guinee, în ciuda temperaturilor ridicate, arată presiunile asupra sistemului de sănătate al țării și au dus la apeluri pentru o reformă urgentă, scrie The Guardian.

Un videoclip de trei minute arată 11 cadavre aflate pe paturi supraetajate într-o magazie folosită ca morgă temporară. Clădirea nu are aer condiționat corespunzător, iar ferestrele și ușile se deschid când se face curent. Cadavrele sunt lăsate acolo pentru ca familiile să le ridice sau până când se eliberează spațiu în morgă.

Videoclipul șocant, distribuit public pe Facebook, a fost filmat de un bărbat, în perioada dintre Crăciun și Revelion. Bărbatul spunea că unele cadavre erau acolo de patru sau cinci zile, iar unele deja erau în stare de putrefacție din cauza temperaturilor ridicate.

În timp ce bărbatul filma, un alt cadavru este transportat de membrii unei familii.

În replică la aceste imagini, reprezentanții spitalului au transmis într-o declarație că în camera mortuară nu mai este loc pentru niciun cadavru, morga fiind supraaglomerată, în mare parte din cauza rudelor care nu au ridicat cadavrele în timp util.

Totodată, se comunica faptul că săptămâna viitoare va avea loc o înmormântare în masă și că 20 de cadavre urmau să intre la morgă. Spitalul a comunicat că problema va fi analizată de guvern în 2023.

Dr. Kone Sobi, directorul pentru servicii medicale al spitalului general Port Moresby, a declarat că unele cadavre nu au fost adunate, deoarece rudele nu-și puteau permite niciuna dintre casele funerare private din oraș. 

Spitalul a organizat ultima dată o înmormântare în masă a cadavrelor neridicate în 2021, deoarece camera mortuară era plină. Morga, construită în urmă cu 30 de ani, avea capacitarea inițială pentru 120 de cadavre, dar acum se ocupă de aproximativ 200.

Viceguvernatorul din zona unde se află spitalul a declarat că acestea are nevoie de o nouă unitate mortuară și că în curând vor fi prezentate informații.

În afara morgii principale există trei frigidere container suplimentare, cu o capacitate de 62 de corpuri. Unitatea primește până la 20 de cadavre pe zi, numărul crescând în timpul pandemiei de Covid-19.

„Morga este întotdeauna plină, spațiul pentru un cadavru care trebuie depus este ocupat de patru sau cinci. Așa e mereu, cadavrele sunt lăsate afară. Dacă există spațiu, atunci sunt aduse la morgă”, a spus un fost angajat al spitalului.

Mulți locuitori îngroziți din Port Moresby au cerut ca autoritățile să ia măsuri. Guvernul și ministrul Sănătății au fost contactați pentru comentarii.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri