„Câini demenți”. Reacția nord-coreenilor la gestul incendierii portretului lui Kim Jong-un la Seul

Data publicării:
kcna

Coreea de Nord a condamnat gestul protestatarilor ultra-conservatori sud-coreeni care au ars luni un portret al liderului Kim Jong-un și steagul nord-coreean, catalogând situația drept o „atrocitate de neiertat”.

Într-un limbaj violent, Frontul Democrat pentru Reîntregirea Patriei, din Coreea de Nord, a folosit termeni ofensatori precum „gunoaie” și „demenți” într-o declarație făcută agenția de presă nord-coreeană KCNA, transmite Korea Times.

„Manifestând împotriva participării Coreei de Nord la Jocurile Olimpice, grupul de câini demenți a comis brutalitatea inacceptabilă de a insulta demnitatea liderului nostru și de a ne arde steagul în centrul Seulului, comițând acte isterice în încercarea de a afecta îmbunătățirea relațiilor intercoreene”, se arată în declarația FDRP.

Mici grupuri de demonstranţi sud-coreeni au protestat luni faţă de participarea unei delegaţii din Coreea de Nord la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang, care vor avea loc luna viitoare, cu prilejul unei vizitei la Seul a oficialilor nord-coreeni, condusă de cântăreaţa Hyon Song-wol.

Poliţia sud-coreeană a intervenit când unul dintre grupuri a dat foc unui portret al liderului nord-coreean Kim Jong Un pe treptele gării centrale, unde Hyon şi restul delegaţiei din Nord au sosit din provincia Gangwon, unde vor avea loc Jocurile Olimpice, între 9 şi 25 februarie.

CIO a anunţat sâmbătă că la JO 2018 vor fi prezenţi 22 de sportivi nord-coreeni, care vor participa la trei sporturi şi cinci discipline.

„Jocurile Olimpice de la PyeongChang s-au degradat la Jocurile Olimpice de la Phenian, unde Kim Jong-un promovează sistemul nord-coreean şi ameninţă cu armele sale nucleare'', a declarat Cho Won-jin, un parlamentar ultra-conservator care a condus protestul.

În general, majoritatea populaţiei din Coreea de Sud afirmă că participarea unei delegaţii sportive din Nord la Jocurile de la PyeongChang este binevenită, iar oficialii sud-coreeni speră să folosească acest prilej pentru a strânge relaţiile diplomatice cu Nordul, după escaladarea programului nuclear al lui Kim Jong Un.

O serie de evenimente, care includ concerte, antrenamente comune, demonstraţii sportive, sunt planificate cu prilejul Olimpiadei.

Gestul nr. 2

Un alt gest, care poate fi interpretat ca o provocare, amenință linia fragilă de dialog stabilită între cele două Corei sub semnul idealului olimpic.

Coreea de Nord a anunţat marţi că a desemnat ca dată aniversară a consolidării armatei sale ziua de 8 februarie, în ajunul lansării Jocurilor Olimpice de iarnă de la PyeongChang, ceea ce ar putea pune în pericol apropierea realizată cu Coreea de Sud prin intermediul acestui eveniment sportiv, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

Biroul Politic al partidului unic nord-coreean a stabilit că 8 februarie va fi "Ziua Construcţiei Armatei", în care fondatorul statului, Kim Ir Sen, a transformat Armata Populară Coreeană (APC) în forţele armate naţionale, potrivit agenţiei de ştiri oficiale KCNA, preluate de EFE.

Anunţul Coreei de Nord, motivat de faptul că pe 8 februarie se împlinesc 70 de ani de la înfiinţarea oficială a armatei sale regulate, confirmă informaţiile care indicau că Phenianul pregăteşte acţiuni pentru acea zi, inclusiv o posibilă defilare militară.

În acest sens, imagini luate prin satelit în decembrie şi ianuarie au relevat mari desfăşurări de tancuri şi alte vehicule într-un aeroport din apropierea capitalei nord-coreene, în ceea ce par a fi exerciţii pentru o mare paradă militară.

Un purtător de cuvânt al ministerului sud-coreean al Apărării a explicat, pentru EFE, că încă nu s-a stabilit dacă va exista sau nu o paradă, dar Seulul şi Washingtonul menţin active toate mijloacele de recunoaştere „pentru a supraveghea orice mişcare militară" a ţării vecine.

Textul agenţiei nord-coreene de ştiri KCNA se mărgineşte să spună că guvernul de la Phenian va „celebra semnificativ" aniversarea, fără a oferi mai multe date.

Mulţi cred că o mare paradă cu o zi înainte de deschiderea JO de iarnă, care vor începe pe 9 februarie la PyeongChang, va fi în detrimentul îmbunătăţirii relaţiilor şi reducerii tensiunii după acordurile încheiate între Seul şi Phenian pentru participarea Coreei de Nord la competiţia din Coreea de Sud, notează EFE.

Aceste acorduri au venit după ce Seulul şi Washingtonul şi-au amânat exerciţiile militare anuale - pe care Phenianul le consideră o repetiţie pentru invadarea teritoriului său - cu scopul de a nu coincide cu PyeongChang 2018 şi a evita astfel ca regimul nord-coreean să facă un nou test cu arme pe timpul JO.

Pe de altă parte, textul KCNA arată că 25 aprilie, dată la care Kim Ir Sen şi-a înfiinţat gherila, considerată precursoare a Armatei Populare Coreene, pentru a lupta contra ocupaţiei japoneze în 1932, va continua să fie sărbătorită ca „Ziua Înfiinţării Armatei".

Data de 8 februarie a fost sărbătoare naţională până în 1978, atunci când chiar Kim Ir Sen a decis să schimbe festivitatea în data de 25 aprilie. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri