Canada va livra Ucrainei încă patru tancuri Leopard

Data publicării:
premierul canadian justin trudeau face declaatii de presa cu steagurile canadei in spate
Premierul canadian Justin Trudeau. Foto; Profimedia

Canada va livra Ucrainei încă patru tancuri Leopard 2 pentru a ajuta la lupta împotriva invaziei ruse, ridicând la opt contribuţia sa totală în acest domeniu, a anunţat premierul Justin Trudeau, la un an de la începutul războiului declanșat de Kremlin.

Canada este solidară cu Ucraina încă de la începutul conflictului şi aşa vom rămâne, a subliniat premierul canadian în cursul unui briefing de presă la Toronto, relatează AFP, citată de Agerpres.

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o gravă eroare de calcul atunci când a lansat războiul său de agresiune. El i-a subestimat pe ucraineni şi a subestimat solidaritatea prietenilor acestora din întreaga lume, a spus Justin Trudeau.

Putin este periculos, este laş şi slab, a adăugat el.

De asemenea, au fost luate noi sancţiuni împotriva a 129 de persoane, în special miniştri şi parlamentari care au votat pentru măsuri în favoarea invaziei ruse, şi a 63 de entităţi, dintre care majoritatea lucrează în sectorul apărării.

În plus, au fost deblocaţi peste 32 de milioane de dolari canadieni (22 de milioane de euro) ca ajutoare noi pentru promovarea securităţii şi stabilizării ţării.

Ottawa va furniza, de asemenea, un vehicul blindat de recuperare şi mii de muniţii noi.

În ceea ce priveşte cele patru tancuri anunţate la sfârşitul lui ianuarie, acestea au ajuns în Polonia pentru a fi livrate Kievului, a precizat cabinetul premierului într-un comunicat.

Aceste noi măsuri au fost dezvăluite la scurt timp după ce Statele Unite au anunţat, în coordonare cu ţările din G7, o vastă paletă de sancţiuni împotriva Rusiei, exact la un an de la începerea invaziei Ucrainei.

De asemenea, Uniunea Europeană a aprobat vineri seară un nou set de sancţiuni menite să lovească economia Rusiei pentru invadarea Ucrainei. Acestea includ noi restricţii pentru exporturi spre Rusia în valoare de 11 miliarde de euro, îngheţarea activelor a trei bănci şi a numeroase entităţi, printre care întreprinderi iraniene acuzate că furnizează drone Moscovei.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri