Cancelarul Austriei, după ce a discutat 45 de minute cu Vladimir Putin: Moscova își va respecta angajamentele de livrare a gazului

Data publicării:
cancelarul austriei karl nehammer face declaratii si gesticuleaza
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer. Foto: Profimedia Images

Cancelarul austriac Karl Nehammer a discutat vineri 45 de minute la telefon cu Vladimir Putin și a primit asigurări că Moscova își va respecta angajamentele de livrare a gazelor naturale. Liderul de la Kremlin i-a mai spus și că este gata să discute cu Ucraina despre un schimb de prizonieri, relatează Reuters.

Întrebat ce i-a spus Putin despre livrările de gaze naturale, cancelarul Karl Nehammer a declarat jurnaliștilor că „subiectul a fost abordat”, iar liderul de la Kremlin i-a spus că „toate livrările vor fi finalizate în totalitate”.

Pe de altă parte, potrivit cancelarului austriac, liderul rus și-a exprimat disponibilitatea de a discuta un schimb de prizonieri cu Ucraina. „Dacă este cu adevărat dispus să negocieze este o întrebare complexă”, a comentat el.

La rândul său, comunicatul Kremlinului despre convorbirea cu Nehammer menționează că Rusia și-a reafirmat angajamentul de a-și respecta obligațiile contractuale pentru livrările de gaze naturale către Austria, țară care importă din Rusia 80 la sută din necesarul său de gaze. Kremlinul nu menționează nimic despre un eventual schimb de prizonieri cu Ucraina.

Grupul austriac OMV a anunțat că va plăti pentru gazul rusesc conform schemei indicate de Kremlin, în condițiile în care Gazprom a întrerupt la sfârșitul lunii trecute furnizarea de gaze către Polonia și Bulgaria, pentru că cele două țări nu au fost de acord să plătească în ruble.

Cancelarul Karl Nehammer a fost la Mosova luna trecută și a discutat personal cu Vladimir Putin, fiind primul lider occidental care a făcut asta de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

La începutul acestei luni, principalul oficial austriac din domeniul energiei a declarat, potrivit Bloomberg, că ar dura ani de zile până când Austria s-ar putea dispensa de gazele naturale rusești, iar acumularea unei rezerve strategice de combustibil s-ar baza probabil tot pe stocurile rusești. Leonore Gewessler a mai spus că invazia din Ucraina a forțat Austria să se confrunte cu „adevăruri incomode” și a dat asigurări că guvernul său încearcă să se elibereze de controlul pe care Gazprom îl exercită de jumătate de secol asupra aprovizionării cu gaze naturale.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri