Kash Patel, nominalizat de președintele ales al SUA, Donald Trump, în funcția de director al Biroului Federal de Investigații (FBI), și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ajutoarele financiare acordate de Washington Ucrainei și a cerut să fie investigat modul în care au fost utilizate fondurile, relatează The Kyiv Independent.
„Am cerut acestui Congres să investigheze unde s-au dus acești bani. Poporul american are dreptul la acest răspuns, pentru că sunt banii noștri, taxele noastre”, a declarat Patel în podcastul său.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
El a subliniat amploarea sprijinului financiar oferit de SUA, spunând că „nu e ca și cum am fi trimis un miliard de dolari, și nici asta nu ar fi fost o sumă mică, în primul rând. Am trimis de 100 de ori mai mult către o singură țară”.
De fapt, Patel face o confuzie, deoarece, în realitate, cea mai mare parte a ajutorului acordat de Washington Ucrainei a fost trimis sub forma unor sisteme de armament deja existente în arsenalul forțelor SUA, nu în numerar, scrie sursa citată.
„Pur și simplu nu putem avea încredere deplină și totală oferind unui lider 100 de miliarde de dolari și auzind de la el: «Nu vă spun unde s-au dus banii»”.
Ce acuzații îi aduce președintelui Ucrainei
În plus, el l-a criticat pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru că ar fi făcut afirmații neverificate cu privire la o lovitură cu rachete, în noiembrie 2022:
„Zelenski a ieșit pe scena mondială și a spus că Rusia a lansat o rachetă în Polonia, ceea ce ar fi fost, la modul propriu, un act de război. Ei bine, s-a dovedit că Rusia nu a lansat nicio astfel de rachetă. S-a dovedit că racheta a venit din Ucraina și a fost lansată în Polonia”, a adăugat el.
Concret, pe 15 noiembrie 2022, în timpul unui atac aerian masiv al Rusiei asupra Ucrainei, o rachetă a căzut în satul polonez, deși informațiile preliminare sugerau că a fost vorba de două. Ziua următoare, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a sugerat că cel mai probabil a fost vorba despre o rachetă de apărare antiaeriană S-300 lansată de forțele de apărare ale Ucrainei, o opinie susținută de NATO.
Atât guvernul polonez, cât și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au declarat că Ucraina nu trebuie învinuită.
În septembrie 2023, fostul ministru polonez al Justiției, Zbigniew Ziobro, a confirmat că racheta a provenit de la sistemele de apărare ucrainene.
De asemenea, Patel a adăugat că, dacă Zelenski intenționează să continue să ceară lumii mai mult sprijin financiar, inclusiv să se adreseze Congresului SUA și să solicite fonduri suplimentare, trebuie să fie mai precaut cu declarațiile sale publice.
„Trebuie să fie mai pregătit cu privire la declarațiile globale care ne aduc în prăpastia războiului decât să facă ceea ce a făcut toamna trecută cu acest atac cu rachete sau cu această lansare de rachetă”, a spus el.
Donald Trump, a declarat că prioritatea sa de top va fi soluționarea crizei din Ucraina, imediat ce va prelua mandatul luna viitoare. În acest context, el a numit Orientul Mijlociu o „situație mai puțin dificilă”.
Într-un interviu pentru Paris Match, Trump a declarat că atât Rusia, cât și Ucraina sufereau pierderi semnificative, cu sute de mii de soldați uciși.
Editor : Andreea Stanciu