Sari la conținut

Candidatul sârb şi-a proclamat victoria la Srebreniţa

Victorie a candidatului sârb în alegerile din oraşul martir Srebreniţa, după alegerile de diminică. Contracandidatul acestuia, primarul musulman în exerciţiu, nu şi-a recunoscut înfrângerea.

VOTARE VOT ALEGERI LOCALE agerpres 8712853

Oraşul martir Srebreniţa pare că va fi condus, pentru prima dată în ultimii 17 ani, de un sârb, Mladen Grujicici, care şi-a proclamat victoria în urma alegerilor municipale de duminică din Bosnia şi Herţegovina, relatează AFP, preluat de News.ro. Însă adversarul său, primarul musulman în exerciţiu Camil Durakovici, nu şi-a recunoscut înfrângerea. El a evocat la finalul votului o confruntare "foarte strânsă".

Amintirea războiului a fost foarte prezentă în acest scrutin, care a avut loc într-o atmosferă de tesniuni intercomunitare. De asemenea, votul a avut loc la o săptămână după un referendum al etnicilor sârbi din Bosnia şi Herţegovina, care au decis să continue să-şi sărbătorească "ziua naţională", în pofida unei interdicţii impuse de justiţie şi emoţiei pe care a produs-o în rândul bosniacilor.

La Velika Kladusa, un orăşel cu 40.000 de locuitori din nord-vestul ţării, un fost lider de război musulman, Fikret Abdici, care a ispăşit o pedeapsă pentru crime de război, părea că a obţinut o victorie, potrivit rezultatelor preliminare. Fikret Abdici, în vârstă de 77 de ani, care a pactizat în timpul războiului cu sârbi împotriva bosniacilor din Sarajevo, a fost eliberat în 2012, după zece ani de închisoare. La Stolaci, un orăşel din sud, în care coabitează o comunitate croată şi una musulmană, scrutinul a fost anulat, din cauza unei încăierări într-o secţie de votare. Un candidat bosniac, care se plângea de fraude, l-a atacat pe un croat care superviza scrutinul.

În oraşul-simbol Srebreniţa, candidatul sârb Mladen Grujicici le-a mulţumit "tuturor locuitorilor (...) că au dat dovadă de o mare responsabilitate, că au votat în număr foarte mare şi că au arătat că vor schimbări în acest oraş". Rezultatul oficial al alegerilor din oraş nu a fost anunţat, deoarece un număr important de alegători şi-a exprimat opţiunea prin corespondenţă. Dar liderul politic al etnicilor bosniaci musulmani, Bakir Izetbegovici, a declarat că el crede că primarul în exerciţiu va obţine victoria, până la urmă. O victorie a sârbului Mladen Grujicici ar fi considerată un afront de către etnicii bosniaci musulmani, la 21 de ani de la masacrarea a aproximativ 8.000 dintre ei, în 1995, de către forţele generalului sârb Ratko Mladici. Poziţia liderului etnicilor bosniaci sârbi, Milorad Dodik pare consolidată în urma acestui scrutin, la o săptămână după referendumul cu privire la "ziua naţională" pe care el l-a iniţiat. Potrivit unor rezultate preliminare, partidul său, SNSO, a obţinut o victorie la Banja Luka, capitala entităţii sârbe. Acordul de pace de la Dayton, care a pus capăt Războiului (1992-1995), soldat cu 100.000 de morţi, a consacrat împărţirea Bosniei în două entităţi, un sârbă, iar cealaltă croato-musulmană, legate printr-un Guvern federal slab.

Pe aceeași temă