Cap al mafiei napoletane din New York, mort la 103 ani, după ce a fost eliberat din închisoare. Cine a fost John „Sonny” Franzese

Data actualizării: Data publicării:
John Franzese
FOTO: New York City Police Department

John „Sonny” Franzese, un cap al mafiei napoletane din New York, care a fost cel mai în vârstă deținut din sistemul penitenciar federal al SUA, a murit la vârsta de 103 ani. Franzese obișnuia să se laude că „a ucis mulți rivali”, dar a fost judecat o singură dată pentru crimă și a fost achitat.

Franzese a fost al doilea în ierarhia clanului mafiot Colombo din New York până în anii '90, fiind descris de procurori drept unul dintre cei mai de temuți ucigași ai Mafiei, potrivit Sky News.

S-a născut pe 6 februarie 1917, în orașul italian Napoli, fiind cel mai tânăr dintre 19 frați. A crescut în Brooklyn, unde tatăl său avea o brutărie. După ce a renunțat la liceu, Franzese a lucrat la brutărie înainte de a fi încorporat în armată, în 1942. A fost lăsat la vatră în același an din cauza „tendințelor pronunțate de omucidere”, dar a spus mereu că a fost vorba de o înțelegere, pentru că el voia să ucidă doar „inamicii”.

Odată întors în Brooklyn, prin atitudinea sa de dur a atras atenția organizației Profaci, una dintre familiile aflate la originea mafiei din New York, care mai târziu s-a transformat în clanul Colombo.

El a fost acceptat în familia mafiotă în 1950, la vârsta de 33 de ani, și a avansat rapid în ierarhie.

A avut în anturaj mai multe vedete, inclusiv Frank Sinatra, Dean Martin și Sammy Davis Jr. și a finanțat primul film pentru adulți în 1972 și al doilea, în 2003.

În martie 1967, Franzese a fost condamnat pentru prima dată, pentru că a orchestrat patru jafuri la bănci. În același an, el a fost judecat pentru crimă, în cazul morții unui informator care a fost împușcat de șase ori, înjunghiat de 17 ori și scufundat în Golful Jamaica cu două blocuri din beton legate de corp. Nu s-au descoperit suficiente probe împotriva lui, astfel că a fost achitat.

În timpul procesului, procurorii le-au spus juraților că Franzese s-a lăudat cu implicarea sa în 50 de omoruri din lumea interlopă.

John Franzese
FOTO: New York City Police Department

După trei ani de apeluri nereușite, a ajuns la închisoare, dar a fost eliberat condiționat în 1978. S-a întors în mod regulat după gratii pentru încălcarea condițiilor de eliberare conditionată.

În 2011, a fost condamnat pentru comiterea unor infracțiuni din sfera economică, iar la 94 de ani a fost încarcerat pentru opt ani.

Fiul mafiotului, John Jr., a depus mărturie împotriva acestuia, spunând că gestul său a făcut parte dintr-un efort imens de a-și transforma propria viață. Un alt fiu a caracterizat gestul fratelui său o trădare „devastatoare”, potrivit New York Times.

În 2017, din cauza vârstei sale înaintate, Franzese, în vârstă de 100 de ani, a fost eliberat din pușcărie. Autoritățile au spus că, la acea vreme, era cel mai în vârstă deținut din sistemului penitenciar federal.

Fiul Michael, care a riscat moartea renunțând la legăturile sale cu Mafia în 1995, a declarat pentru New York Times că tatăl său era un „cameleon”.

„Acasă era un tată și un soț iubitor, dar pe stradă era un tip dur, care nu a avut niciodată regrete, care nu va recunoaște niciodată o crimă, care nu va renunța niciodată la nimeni și nu își va încălca niciodată jurământul de credință față de Mafiei - un mafiot până la capăt”, a spus fiul lui Franzese.

Franzese a murit într-un spital din New York.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri