Galerie Foto "Capul unui muncitor rus a căzut". Momentul în care monumentul uriaș din epoca sovietică, aflat în Kiev, a fost pus la pământ

Data actualizării: Data publicării:
monument daramat in kiev
Autoritățile ucrainene au demontat un monument uriaș din epoca sovietică, aflat în centrul Kievului. FOTO: Profimedia Images

Autoritățile ucrainene au demontat un monument uriaș din epoca sovietică, aflat în centrul Kievului, care fusese instalat în 1982 pentru a simboliza prietenia dintre Rusia și Ucraina. Este un răspuns la invazia Moscovei, a transmis primarul capitalei ucrainene.

Statuia de bronz de opt metri reprezenta un muncitor ucrainean și unul rus, pe un soclu. Monumentul denumit "Prietenia popoarelor" a fost ridicat în 1982, pentru a marca cea de-a 60-a aniversare a Uniunii Sovietice.

"Prieteni! Dezmembrarea a început astăzi și ne propunem să o terminăm în această seară. Rusia și-a „marcat” atitudinea față de Ucraina cu o dorință barbară de a ne distruge statul și de a ucide ucrainenii pașnici. Demontăm 8 metri de metal din așa-numita «prietenie a celor două popoare». Și ceea ce este simbolic - când au încercat să ridice sculptura cu o macara, capul unui muncitor rus a căzut. Arcul din cadrul ansamblului va fi redenumit, iar simbolurile vor căpăta o nouă semnificație! Și o vom evidenția cu culorile drapelului ucrainean", a scris primarul Kievului, Vitali Kliciko, pe Facebook.

Autoritățile ucrainene au demontat un monument uriaș din epoca sovietică, aflat în centrul Kievului. FOTO: Profimedia Images
Autoritățile ucrainene au demontat un monument uriaș din epoca sovietică, aflat în centrul Kievului. FOTO: Profimedia Images

"Acum vedem ce este această <prietenie> - distrugerea orașelor ucrainene... uciderea a zeci de mii de oameni pașnici. Sunt convins că un astfel de monument are acum un sens complet diferit", a mai transmis primarul Kievului.

Muncitorii au început prin a dărâma unul dintre cele două capete de bronz, care a căzut la pământ cu un zgomot surd.

În timp ce o macara a ridicat monumentul pe care l-a pus apoi la pământ, aproximativ 100 de oameni au aplaudat și au strigat „Glorie Ucrainei” și alte lozinci.

"Nu trebuie să avem nicio relație cu neamul agresorilor... nicio prietenie, nicio relație, nimic", a spus Diana, o tânără care a fost de față la acel moment.

"Rusia a invadat Ucraina... Putem fi prieteni cu Rusia? Ce credeți? Acesta este cel mai mare dușman al nostru, de aceea monumentul prieteniei ruso-ucrainene nu mai are sens", a spus Serhiy Myrhorodsky, unul dintre sculptori.

Invazia Ucrainei de către Rusia, lansată pe 24 februarie, a dus la mii de morți și răniți, a distrus orașe și a forțat peste 5 milioane de oameni să fugă în străinătate.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri