Care este legătura dintre cartierul anarhiștilor din Grecia și războiul separatist din Ucraina

Data publicării:
Andreas Zafeiris
Andreas Zafeiris

Cartierul Exarchia, din centrul Atenei, este cunoscut ca epicentrul anarhiștilor greci. Dar acest loc mai ascunde și altceva: un grup de suporteri ai separatismului pro-rus din estul Ucrainei. Nu, aceștia nu sunt ucraineni, ci greci get-beget, scrie jurnalistul David Patrikarakos într-un reportaj publicat în POLITICO.

andreaszafeiris
Andreas Zafeiris

Sirieni, africani, afgani, DVD-uri piratate, canabis, cocaină – toate acestea fac parte din decorul obișnuit al cartierului Exarchia. Cu excepția bancomatelor, de negăsit în zonă, fiind considerate simboluri ale „capitalismului prădător”.

Undeva, pe o stradă lăturalnică, într-o clădire pe care atârnă bannere cu sigla anarhistă și mesajul ”Bash the Fash” (expresie asociată mișcărilor antifa), pe un hol înțesat de graffiti-uri psihedelice se află ”reprezentanța greacă” a autoproclamatei Republici Populare Donețk.  

„Andreas Zafeiris, cu părul său blond și degetele pline de tatuaje, poate fi ușor confundat cu un rus sau un ucrainean, deși nu este așa ceva. Născut și crescut în Atena, profesorul de arte plastice are rădăcini în Epirus, în nord-vestul Greciei. În timpul liber, se ocupă de copiii cu nevoi speciale și de jurnalism, spune el”, îl descrie David Patrikarakos pe liderul suporterilor greci ai separatismului ucrainean.

Zafeiris descrie EuroMaidan-ul din 2014 ca un „element nazist”, pus la cale de către Alianța Nord-Atlantică, încă un episod, susține el, din lungul șir al ”Revoluțiilor Portocalii” provocate de Statele Unite pe flancul estic.

În luna martie a acestui an, anarhistului grec i-a venit ideea de a lua legătura cu secesionuștii din Donețk pentru le propune deschiderea unei ”filiale” în Grecia, după modelul celor deja existente în Italia, Cehia și Finlanda. Ca să-i convingă pe separatiști că intențiile sale sunt bune, Andreas Zafeiris și-a pus proprii bani la bătaie pentru logistică și chirie.

La începutul războiului separatist, gruparea condusă de Zafeiris a ”fost implicată pe teren” în Ucraina. „Am încercat să strângem hrană, haine și bani, ca să le trimitem acolo. Am închiriat și o locație și am început să colectăm donații”, susține grecul.

Zafeiris spune că biroul din Grecia nu trebuie considerat o ambasadă, ci un instrument de informare, de contracarare a „narațiunilor mass-media” despre războiul din estul Ucrainei, pe care îl consideră „un experiment care va putea fi folosit peste tot în Europa”.

Patrikarakos notează că munca depusă de Zafeiris în contul separatiștilor este percepută în spațiul public ca fiind încă una dintre mașinăriile de propagandă ale Kremlinului, în timp ce analiștii îl conisderă pe anarhistul atenian pierdut într-o lume imaginară și cu o definiție eronată a fascismului.

„Este ca războiul civil din Spania. Vedem această luptă ca fiind similară luptei împotrvia lui Franco. Donbas este acea Spanie”, este de părere Andreas Zafeiris.

La „ceremonia” de deschidere a biroului au participat doar doi parlamentari comuniști.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri