Care este legătura dintre Ivan cel Groaznic și lupta acerbă dintre serviciile secrete ale Rusiei și Marii Britanii

Data actualizării: Data publicării:
1490696340_ivan_iv_groznij_stihira_2

Dacă există la ora actuală un conflict pe scena europeană după tiparul clasic al Războiului Rece, acela este cu siguranță cel dintre serviciile de spionaj ale Marii Britanii și Rusia, aruncate în arenă de vacarmul diplomatic din jurul cazului Skripal. Un oficial rus consideră, însă, că ceea ce ce petrece acum în relațiile dintre cele două țări nu este decât extensia istroică a unei „dușmănii” care datează de pe vremea lui Ivan cel Groaznic.

Încă de când opricnicii (un fel de poliție secretă) lui Ivan cel Groaznic, cneazul moscovit care s-a intitulat primul țar al Rusiei, terorizau călare pe cai negri populațiile granițelor medievale, încă din de atunci britanicii au fost inamicii rușilor, a declarat adjunctul Ministerului rus de Externe, Oleg Siromolotov.

„Marea Britanie a fost dușmanul Rusiei încă de pe vremea lui Ivan cel Groaznic”, a menționat oficialul rus pentru agenția RIA Novosti, transmite The Moscow Times.

Afirmația lui Siromolotov vine în contextul unor declarații făcute de un oficial britanic, sub condiția anonimatului, din domeniul securității cibernetice.

Sursa a precizat pentru The Sunday Times că Regatul Unit a testat diverse modalități de a provoca întreruperi în lanț ale curentului electric în Rusia, în sistemele districtelor militare, inclusiv în sistemul de securitate al Kremlinului, dacă Moscova s-ar fi amestecat în treburile interne ale Estoniei sau ar fi țintit trupele britanice în diverse teatre de operațiuni.  

„De-asta cibernetica este atât de importantă, fiindcă poți iniția o ofensivă, poți stinge toate luminile din Moscova ca să le dai de înțeles că fac anumite lucruri nepotrivite”, a afirmat oficialul pentru publicația britanică.

Declarațiile celor doi oficiali se înscriu în constelație mai largă a subiectului serviciilor secrete ruse și britanice.

La Ministerul Apărării rus a avut loc în weekend o reuniune secretă în urma numeroaselor eşecuri ale agenţilor Serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU) în SUA, Marea Britanie, Olanda şi Muntenegru. Potrivit publicaţiei independente ruseşti MBX Media, se caută vinovaţii care au postat luni o anchetă în acest sens a Centrului de investigaţii „Dosare”, sub semnătura jurnalistului Serghei Kanev.

Sintagma cel mai frecvent utilizată în cadrul acestei reuniuni a fost cea de „incompetenţă crasă”, iar unii dintre oficialii Ministerului Apărării nu s-au ferit să-i califice drept 'cretini' pe agenţii daţi în vileag, potrivit surselor menţionate. „Le lipsea doar o budionovka pe cap!”(şapcă cu steaua în cinci colţuri după numele mareşalului sovietic Semion Budionîi), a remarcat cu sarcasm unul dintre responsabilii prezenţi.

După această reuniune se aşteaptă o „epurare masivă” în cadrul GRU, iar multor generali li se va recomanda să plece, susţine jurnalistul Serghei Kanev, care în urma colaborării cu site-ul Bellingcat în cazul legat de otrăvirea lui Serghei Skripal în Anglia a trebuit să fugă din Rusia.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri