Care este starea de sănătate a lui Imran Khan, fostul premier al Pakistanului, după ce a fost împușcat

Data publicării:
imran khan fost premier al pakistanului tine un discurs la un miting
Imran Khan, fostul premier al Pakistanului. FOTO: Profimedia Images

Partidul lui Imran Khan, fost premier al Pakistanului împușcat în urmă cu o zi în timpul unui miting, a cerut vineri să fie declanșate proteste la nivel național. Imran Khan va transmite un mesaj public la ora locală 16.00.

Fostul prim-ministru pakistanez Imran Khan a fost împuşcat joi în picior în timpul unui marş în estul ţării. Imran Khan conducea un marş de protest spre Islamabad pentru a cere alegeri anticipate. Atacul s-a produs la Wazirabad, la circa 200 km de capitala Islamabad.

Susținătorii lui spun că a fost o tentativă de asasinat, scrie BBC.

Khan a fost rănit la picior, dar este în afara oricărui pericol. El a fost internat în spital și starea lui este stabilă, a precizat consilierul său Fawad Chawdry. Khan ar urma să fie externat zilele următoare.

Mai mulţi militanţi ai formaţiunii lui Khan, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) au fost şi ei răniţi. Atacatorul a deschis focul cu o armă automată, a declarat pentru Reuters un coleg de partid al fostului premier.

Un consilier apropiat al lui Imran Khan, Raof Hasan, a declarat pentru France Presse că un bărbat bănuit că l-a atacat pe politician a fost ucis şi un alt bărbat a fost reţinut de poliţie.

După atacul de joi, PTI a cerut proteste la nivel național după rugăciunile de vineri. Școlile au fost închise în capitala, Islamabad.

Oponenții politici ai lui Khan s-au grăbit să condamne atacul, președintele Arif Alvi numind-o „tentativă de asasinat odioasă”. Premierul pakistanez Shehbaz Sharif a condamnat atacul şi a ordonat ministrului de interne să lanseze imediat o anchetă. 

Între timp, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a făcut apel la calm:  „Nu este loc pentru violență în politică, facem apel la toate părțile să se abțină de la violență, hărțuire și intimidare”.

Pakistanul - care se confruntă cu o criză economică majoră și cu urmările unor inundații devastatoare - are un istoric de violență politică, fostul prim-ministru Benazir Bhutto fiind asasinat în 2007. Mulți au făcut referire la acel eveniment în urma atacului asupra lui Imran Khan.

Poliția a făcut publică o declarație video a unui bărbat despre care spun că este cel care a încercat să-l ucidă pe fostul premier pakistanez. Nu sunt clare condițiile în care a fost a fost realizat interviul. Întrebat de poliție de ce a tras, el a răspuns: „Inducea oamenii în eroare. Am vrut să-l ucid. Am încercat să-l omor”. Aliații lui Khan au susținut că această mărturie video este de fapt o  „mușamalizare”.

Demis de Adunarea naţională printr-o moţiune de cenzură în aprilie, Imran Khan păstrează un sprijin larg din partea populaţiei. Începând din aprilie, el a organizat ample adunări în ţară pentru a face presiuni asupra coaliţiei fragile aflate la putere şi a obţine alegeri anticipate.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri