Casa Albă: Joe Biden va discuta săptămâna viitoare cu liderii NATO despre rolul Chinei în conflictul din Ucraina

Data publicării:
jen psaki cu mana dreapta in care are un pix ridicata in aer
Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, spune că Joe Biden va discuta despre China cu liderii NATO Foto: Profimedia Images

Președintele Joe Biden va discuta despre rolul Chinei în conflictul din Ucraina atunci când se va întâlni cu liderii NATO și din G7, săptămâna viitoare, la Bruxelles, a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, după ce șeful Casei Albe a avut vineri o convorbire video, de aproape două ore, cu liderul chinez Xi Jinping.

Preşedintele SUA, Joe Biden, va participa săptămâna viitoare la reuniunea extraordinară a liderilor NATO. De asemenea, liderul de la Casa Albă se va alătura „după toate probabilităţile”, și summitului celor 27 de şefi de stat şi de guvern din cadrul Uniunii Europene, care are loc la 24 martie, la Bruxelles, pentru a discuta despre conflictul din Ucraina.

Liderii Uniunii Europene dețin „dovezi foarte sigure” că Beijingul se gândește să ofere asistență militară Rusiei, a declarat vineri pentru Politico un oficial cu rang înalt al UE, avertizând că Beijingul riscă măsuri economice dacă va trimite arme Moscovei.

Mesajul UE a venit după un avertisment similar lansat de oficialii americani la începutul săptămânii, potrivit căruia guvernul rus a cerut Chinei echipament militar și alte tipuri de ajutoare. Un articol publicat de Financial Times afirma chiar că Beijingul ar fi dat semne că ar fi deschis față de cererea Rusiei

Îngrijorările Casei Albe în legătură cu China nu s-au atenuat după convorbirea Biden-Xi

Convorbirea video de aproape două ore pe care președintele american Joe Biden a avut-o vineri cu omologul său chinez nu a atenuat îngrijorările SUA cu privire la faptul că Beijingul ar putea fi dispus să ofere sprijin militar sau financiar Rusiei, a anunțat, vineri, Casa Albă. Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că SUA vor urmări în continuare, îndeaproape, acțiunile președintelui Xi Jinping.

„Avem această îngrijorare. Președintele a detaliat care ar fi implicațiile și consecințele, dacă China ar oferi sprijin material Rusiei în timp ce aceasta desfășoară atacuri brutale împotriva orașelor și civililor ucraineni. Este un lucru pe care noi îl vom urmări și pe care lumea îl va urmări”, a declarat Jen Psaki, citată de CNN. Ea a subliniat că „acțiunile” sunt o parte esențială a ceea ce SUA vor urmări în privința Chinei.

În convorbirea pe care a avut-o cu omologul chinez, Joe Biden și-a expus punctul de vedere cu privire la invazia rusă din Ucraina și a explicat care sunt implicațiile și consecințele în cazul în care China ar interveni în sprijinul Rusiei. Însă președintele american nu a adresat președintelui chinez „solicitări specifice” în această privință. „Au putut avea cu adevărat acea conversație directă, sinceră, detaliată și foarte substanțială, la nivel de lideri. Și știm că nimic nu poate înlocui asta”, a declarat presei un oficial al administrației americane, care, sub acoperirea anonimatului, a dat detalii despre această primă convorbire dintre Joe Biden și Xi Jinping de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina.

Casa Albă: China trebuie să ia singură decizia

Beijingul s-a ferit până acum să condamne acțiunile Rusiei în Ucraina și nici nu a folosit termenul de „invazie”, dar a subliniat că susține integritatea și suveranitatea teritorială a statelor și că este în favoarea rezolvării pe cale diplomatică a conflictelor.

„China trebuie să-și ia propriile decizii cu privire la poziția pe care dorește să o adopte. Trebuie să decidă singură modul în care dorește ca istoria să îi consemneze acțiunile”, a declarat vineri Jen Psaki. „Este o decizie pe care trebuie să o ia președintele Xi”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

În urmă cu câteva zile, ambasadorul Chinei în SUA, Qin Gang, a scris un articol de opinie în The Washington Post, în care susține că guvernul său nu știa nimic despre planurile Rusiei de a invada Ucraina și că ar fi încercat să le oprească, dacă ar fi știut.

Liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu Vladimir Putin în deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, iar cei doi au semnat în parteneriat „nelimitat”. Nu după mult timp, Rusia a atacat Ucraina.

Analiştii şi oficialii americani au sugerat că Beijingul ar fi ştiut că președintele rus plănuia invazia, dar Beijingul nu știa și cât de mare va fi amploarea acesteia. Articolul de opinie al diplomatului chinez a fost văzut drept o modalitate de a permite Chinei o „ieșire”, pentru a retrage sprijinul Rusiei.

Citește și: China: SUA să ia măsuri concrete pentru a rezolva criza din Ucraina, în loc să alimenteze conflictul şi să îl transfere către alţii

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri