Casa Albă o avertizează pe Liz Truss să nu rupă protocolul nord-irlandez și să negocieze cu UE dacă vrea acord comercial cu SUA

Data publicării:
Liz Truss vorbește la telefon
Liz Truss a avut prima discuție telefonică cu Joe Biden, de când a devenit șefa guvernului de la Londra. Foto: Profimedia images

Administrația Biden i-a transmis un mesaj lui Liz Truss, în a doua zi a acesteia în funcția de prim-ministru al guvernului britanic, în care o avertizează să nu continue cu eforturile de eliminare a protocolului nord-irlandez la acord Brexit, și spune că o asemenea măsură ar putea provoca o ruptură care să pericliteze un posibil acord comercial între cele două țări, scrie The Guardian.

Avertismentul a venit de la purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, care a vorbit de posibilitatea unui acord comercial SUA-UK, dorit de Marea Britanie cu ardoare după Brexit.

„Nu există vreo legătură formală între discuțiile SUA-UK pe tema acordului comercial și protocolul nord-irlandez, însă așa cum am spus, eforturile de a desființa protocolul nu ar crea un mediu propice pentru un eventual acord comercial, iar în acest punct al discuției ne aflăm în acest moment”, a spus Jean-Pierre, sugerând că orice discuție pe acordul comercial ar putea să se oprească dacă Truss merge înainte cu planurile ei de a modifica unilateral tratatul Brexit.

Aceasta a rămas poziția oficială a administrației SUA cu privire la amenințările britanicilor că vor modifica unilateral tratatul. Sprijinul puternic al lui Truss pentru Ucraina este salutat la Washington, însă poziția ei în ce privește protocolul nord-irlandez este văzut cu iritare maximă la Casa Albă.

Legislația privind acordul Brexit trece prin procedurile parlamentare la Londra, iar Casa Albă a avertizat constant guvernul britanic să nu o supună la vot pentru că asta ar duce la o ruptură și cu Statele Unite și cu Uniunea Europeană.

Tensiunea pe această temă a fost evidentă și din comunicatele celor două administrații privind prima discuție telefonică între Truss și Biden – versiunea britanică transmitea că „liderii au discutat despre importanța protejării acordului de la Belfast”, în timp ce cea de la Washington includea și „importanța ajungerii la un acord negociat cu Uniunea Europeană”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri