Cât era de mare balonul chinezesc doborât de SUA deasupra oceanului: Avea înălțimea unui bloc cu 20 de etaje și cântărea peste o tonă

Data actualizării: Data publicării:
balon spion alb al chinei fotografiat pe cer
Distrugerea balonului chinez de către SUA a dus la o criză diplomatică între cele două țări. Foto: Profimedia Images

Balonul chinezesc doborât de un avion de vânătoare american deasupra Oceanului Atlantic, după ce a fost detectat deasupra teritoriului Stetelor Unite, avea o înălțime de circa 60 de metri și o încărcătură de aproximativ o tonă, a dezvăluit șeful Comandamentului Nord-American de Apărare Aerospațială (NORAD), generalul Glen VanHerck. Oficialii americani ai apărării au bănuit inclusiv că balonul avea explozibili, pentru a se putea autodistruge.

Balonul avea înălțimea unui bloc cu 20 de etaje, au spus oficialii americani luni, într-un briefing de presă, potrivit NBC News.

Aparatul avea aparatură instalată la bord și panouri solare pentru a-și încărca bateriile.

De altfel, dimensiunile balonului și greutatea lui, estimată la cel puțin o tonă, au fost factorii decisivi în amânarea deciziei de a-l doborî până nu ajunge deasupra apei, a spus gen. VanHerck.

Oficialii de la Pentagon nu au vrut să-l doboare deasupra teritoriului american, de teamă că resturile acestuia ar putea provoca daune sau chiar victime în rândul civililor. Balonul zbura la o altitudine de peste 18 kilometri.

„Din punct de vedere al siguranței, gândiți-vă că din cer ar pica resturi cântărind sute sau chiar mii de kilograme”, a spus șeful NORAD.

VanHerck a mai spus că o altă îngrijorare a fost aceea că balonul ar fi putut purta explozibili care „să detoneze și să distrugă” obiectul zburător.

Scafandrii militari au început colectare resturilor balonului căzute în ocean, la mică distanță de țărm. Resturile s-au împrăștiat pe o suprafață cât un pătrat cu latura de 1,5 kilometri.

China a recunoscut că balonul îi aparține, însă susține că este un balon meteorologic, folosit în scopuri civile, care a deviat de la traiectoria planificată.

Oficialii Pentagonului au respins însă afirmațiile Chinei, spunând că este un aparat de supraveghere, care are „posibilitatea de a face manevre”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri