Catalonia „nu va urma ordinele guvernului de la Madrid”

Data publicării:
proteste catalonia
FOTO: Guliver/Getty Images

Autoritățile catalane nu vor urma ordinele guvernului spaniol, dacă Madridul va face prima mutare spre a prelua controlul asupra zonei și a ridica autonomia Cataloniei, a declarat un oficial, potrivit BBC News.

proteste catalonia
FOTO: Guliver/Getty Images

Raul Romeva, purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe, a declarat pentru BBC că guvernul central acționează „împotriva dorințelor catalanilor”. Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunțat că va ridica automia Cataloniei, desființând astfel guvernul regional și va îngrădi o parte dintre libertățile parlamentului catalan.

Partidele separatiste din Catalonia se vor reuni pentru a pune la cale un plan de acțiune.

Preşedintele separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, a declarat, sâmbătă seară, că Guvernul spaniol s-a proclamat în mod ilegal reprezentant al catalanilor, apreciind că premierul Mariano Rajoy a dat o "lovitură" instituţiilor catalane.

Puigdemont a anunţat că va cere reunirea Parlamentului pentru a dezbate "intenţia" Guvernului de a "lichida" Executivul din Catalonia şi va acţiona în consecinţă.

Carles Puigdemont a afirmat că toate propunerile de dialog către Guvernul central au avut acelaşi răspuns: "tăcere şi represiune".

"Ceea ce catalanii au decis la urne, Guvernul a anulat în birouri. Este cel mai urât atac de după perioada dictatorului Francisco Franco. Guvernul spaniol s-a proclamat în formă ilegitimă ca reprezentant al catalanilor. Guvernul central, cu sprijinul PSOE şi Partidul Ciudadanos ( liberal, de centru-dreapta), a dat o lovitură instituţiilor catalane", a spus Puigdemont.

Liderul catalan a afirmat că atacul Guvernului se situează în "afara statului de drept".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri