Câte cereale a exportat Ucraina prin Marea Neagră și unde s-au dus. ONU: „Sub 30% au ajuns în țările sărace”

Data publicării:
Nave încărcate cu cereale din Ucraina.
Nave încărcate cu cereale din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Rusia a declarat că suspendă acordul care a permis Ucrainei să reia exportul de cereale prin Marea Neagră. Naţiunile Unite au anunţat marţi seară suspendarea tuturor deplasărilor de nave-cargo pentru ziua de miercuri. Acordul, convenit în luna iulie, a fost denunțat de ruși sub pretextul că ucrainenii au atacat portul Sevastopol pe acest culoar convenit pentru transportul cerealelor. 

O reluare ar putea fi luată în considerare doar după „o anchetă detaliată a circumstanțelor acestui incident și, de asemenea, după primirea unor garanții reale din partea Kievului privind respectarea strictă a acordurilor de la Istanbul, în special privind neutilizarea coridorului umanitar în scopuri militare”, i-a transmis marți Putin lui Erdogan.

Acordul pentru exportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră a fost convenit de Rusia şi Ucraina şi negociat de Turcia şi de Naţiunile Unite în luna iulie pentru a atenua criza alimentară cauzată în parte de invazia rusă în Ucraina, un important producător de cereale, şi de blocada la care îi supune porturile.

Acordul urma să expire la 19 noiembrie, iar analiştii se aşteptau ca Rusia să îi pună piedici pentru a încerca să obţină noi facilităţi pentru sine, în special în regimul sancţiunilor.

Câte cereale a exportat Ucraina prin Marea Neagră

După ce Rusia a invadat Ucraina, marina sa a impus o blocadă a porturilor ucrainene de la Marea Neagră, împiedicând exportul a aproximativ 20 de milioane de tone de grâne, împreună cu alte produse alimentare precum porumb și ulei de floarea soarelui.

Întrucât Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de alimente din lume, acest lucru a determinat creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial.

Cele două părți au semnat inițiativa Mării Negre la 22 iulie, permițând un coridor sigur pentru transport maritim.

Prima navă a plecat din Ucraina pe 1 august și până la 28 octombrie, peste 9,3 milioane de tone de alimente au fost exportate prin Marea Neagră, potrivit ONU.

profimedia-nava cu grau
Un acord internaţional, semnat în 22 iulie între Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU, a făcut posibilă reluarea exporturilor de cereale ucrainene blocate de război Foto: Profimedia Images

În septembrie, Ucraina a exportat patru milioane de tone de alimente prin Marea Neagră.

Înainte de invazia Rusiei, aceasta transportase cinci milioane de tone în fiecare lună.

Unul dintre motivele pentru care exporturile nu și-au atins nivelul de dinainte de război este că multe companii refuză să-și trimită navele de marfă în Marea Neagră, scrie BBC.

În ce țări au ajuns exporturile ucrainene

Unele alimente au ajuns direct în cele mai sărace țări din lume, iar unele au fost expediate în țări în care oamenii sunt expuși riscului de foamete, în cadrul programelor de ajutor umanitar ONU.

Cu toate acestea, cifrele ONU arată că cea mai mare parte a alimentelor ucrainene exportate în ultimele trei luni a ajuns în Spania, Turcia, Italia, China și Țările de Jos.

În anii de dinainte de război, principalii importatori de grâu ucrainean erau Egiptul, Indonezia și Bangladesh.

profimedia-0734360662
Nave încărcate cu cereale în Bosfor. Foto: Profimedia Images

ONU a declarat în septembrie că puțin sub 30% din cereale au ajuns în țările sărace, în timp ce 44% au fost expediate în țări cu venituri mari.

Cu toate acestea, reluarea exporturilor de alimente ucrainene în întreaga lume a contribuit la scăderea prețurilor internaționale la alimente între iulie și sfârșitul lunii octombrie, ținând cont de indicele ONU al prețurilor alimentelor.

Cum ar putea Ucraina să exporte alimente fără a folosi Marea Neagră?

Când Rusia a blocat porturile Ucrainei în urma invaziei acesteia în februarie, Ucraina a încercat să exporte cât mai multe produse pe uscat, folosind camioane și trenuri.

bbc cereale
Sursa: BBC

UE a creat ceea ce a numit „coridoare de solidaritate”, pentru ca cerealele ucrainene să poată fi expediate din porturile de la Marea Baltică, dar și din portul românesc Constanța.

Cu toate acestea, fără exporturile prin Marea Neagră, Ucraina poate exporta cel mult 10% din cereale pe uscat.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri